Quantcast
Channel: ΟΣΙΑ ΕΥΧΗ
Viewing all 8981 articles
Browse latest View live

Χωρίς μεταρρυθμιστικό στίγμα αποτέλεσμα παζαριών και εσωκομματικών ισορροπιών η νέα κυβέρνηση

$
0
0
Καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις με αδύναμες ηγεσίες σε κρίσιμα υπουργεία - Δεν αποδέχθηκε την υπουργοποίηση η Σοφία Βούλτεψη - Στη θέση της η Ζέττα Μακρή



Μια κυβέρνηση 42 μελών με δικομματική εκπροσώπηση στα υπουργεία, χωρίς ιδιαίτερο μεταρρυθμιστικό στίγμα, προϊόν παζαριών και εσωκομματικών ισορροπιών προέκυψε έπειτα από την κυοφορία τριών ημερών.
Η νέα κυβέρνηση που ορκίζεται την Τρίτη το μεσημέρι (12:30) καλείται να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, ωστόσο δημιουργούνται πολλά ερωτήματα γιατί κρίσιμα υπουργεία θεωρούνται ότι έχουν αδύναμες ηγεσίες.
Επίσης, δεν χρησιμοποιήθηκαν τεχνοκράτες και προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής, αλλά ούτε και πολλά νέα στελέχη. Ισχνή είναι η εκπροσώπηση των γυναικών. Μόνο μια γυναίκα υπουργός υπάρχει, μια αναπληρώτρια υπουργός και άλλες δυο υφυπουργοί.
Κυρίαρχο στοιχείο ήταν η ανακύκλωση προσώπων και στην περίπτωση της ΝΔ φαίνεται ότι μέτρησε αρκετά το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, καθώς ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει την εσωκομματική αναταραχή. Το ΠαΣοΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση, λαμβάνοντας το ένα τρίτο των θέσεων του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, μια εξέλιξη που προκάλεσε αναστάτωση στη ΝΔ και οδήγησε στην ακούσια μετακίνηση του κ. Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει στη θέση του υφυπουργού ο κ. Δ. Κούρκουλας που είχε προταθεί από το ΠαΣοΚ. Νέος υφυπουργός ορίστηκε ο βουλευτής Έβρου κ. Ακ. Γεροντόπουλος που συνδέεται με πολυετή φιλία με τον κ. Σαμαρά.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε καμία μεταβολή. Η έκπληξη του ανασχηματισμού ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το όνομα του κ. Μητσοτάκη έπαιζε από νωρίς για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Στο ίδιο υπουργείο υφυπουργός τοποθετήθηκε η βουλευτής Αττικής του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Αλλαγή σκυτάλης είχαμε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου τη θέση του βουλευτή Ροδόπης κ. Ευρ. Στυλιανίδη πήρε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης. Η έξοδος από την κυβέρνηση του κ. Στυλιανίδη προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο νεοδημοκρατικό σύστημα, ενώ απορίες δημιούργησε και η απόφαση για τον ορισμό του κ. Λ. Γρηγοράκου (βουλευτή Λακωνίας του ΠαΣοΚ) στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.
Μεγάλη συζήτηση έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της ΝΔ η μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου τοποθετήθηκε αναπληρώτρια η κυρία Φώφη Γεννηματά. Για πρώτη φορά συμμετέχει σε κυβέρνηση ως υφυπουργός ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ κ. Αθ. Δαβάκης, πρόσωπο που είχε στηρίξει τον κ. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές του 2009.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έσπασε σε δυο: Στο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο υπουργείο Ανάπτυξης παρέμεινε ο κ. Κ. Χατζηδάκης και διατηρήθηκαν στις θέσεις τους οι κκ. Αθ. Σκορδάς και Π.Μηταράκης. Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τοποθετήθηκε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης, τον οποίο ήθελε σε κυβερνητικό πόστο εδώ και πάρα πολύ καιρό ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχε προεξοφληθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό η μετακίνηση του βουλευτή Αργολίδας του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτη. Αναπληρωτής υπουργός παρέμεινε ο κ. Στ. Καλαφάτης και υφυπουργός ο κ. Ασ. Παπαγεωργίου.
Αλλαγές είχαμε στο υπουργείο Παιδείας. Μολονότι ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος παρέμεινε στη θέση του υπουργού, άλλαξε η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία με δύο νέους υφυπουργούς, τους κ.κ. Κ. Γκιουλέκα (ΝΔ) και Συμεών Κεδίκογλου (ΠαΣοΚ).
Ο υπουργός Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος μετακινήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού με υφυπουργό για θέματα Αθλητισμού τον κ. Ι. Αδριανό.
Ο κ. Ι. Βρούτσης παρέμεινε στο υπουργείο Εργασίας με υφυπουργό τον κ. Β. Κεγκέρογλου, έπειτα την άρνηση του κ. Θ. Μωραϊτη να εισέλθει στην κυβέρνηση.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας άλλαξε εξ ολοκλήρου. Υπουργός αναλαμβάνει ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, και υφυπουργοί αναλαμβάνουν ο κ. Αντ. Μπέζας και η κυρία Σοφία Βούλτεψη, η οποία όμως τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης παραιτήθηκε και στη θέση της τοποθετήθηκε η κυρία Ζέττα Μακρή..
Ο κ. Αθ. Τσαυτάρης όπως ήταν αναμενόμενο παρέμεινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έμεινε όμως και ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, ως αναπληρωτής υπουργός, ενώ είναι γνωστή η κακή σχέση των δύο ανδρών.
Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο κ. Χαρ. Αθανασίου. Υπουργός Δημόσιας Τάξης παρέμεινε ο κ. Ν. Δένδιας, στο υπουργείο Τουρισμού η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ο κ. Θ. Καράογλου
Νέα είσοδο στην κυβέρνηση αποτελεί και ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης ως υπουργός Ναυτιλίας. Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν η πρόταση του ΠαΣοΚ να αναλάβει υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ο κ. Π. Καψής.
Στις θέσεις τους παρέμειναν ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σ. Κεδίκογλου.


Πηγή: tovima.gr

Σαμαράς: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία»

$
0
0
Τριάντα μέλη απο τη Νέα Δημοκρατία και 11 απο το ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής υπουργείων. «Η υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία του τόπου», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.



Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην πρώτη σειρά έλαβαν θέση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και δίπλα του ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος. Δεν ορκίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο Δουβλίνο ενώ η ορκωμοσία του θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Αφού υπογράφηκε το πρωτόκολλο ορκωμοσίας, ο πρωθυπουργός και τα νέα μέλη της κυβέρνησης μαζί με όσα διατήρησαν το χαρτοφυλάκιο τους μετέβησαν στη Βουλή για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η εξάντληση της τετραετίας είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η σταθερότητα είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «απαιτούνται σταθερά βήματα για να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Δεσμεύτηκε παράλληλα για «καλύτερο συντονισμό στα τρέχοντα ζητήματα και σχεδιασμό σε βάθος χρόνου».

«Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και να φέρουμε σε πέρας τις θεσμικές αλλαγές» σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στο τι πρέπει να γίνει στη μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση.

«Δεν έχει η Ελλάδα καιρό για χάσιμο. Απαιτείται ταχύς βηματισμός. Ο καθένας διατηρεί τις ιδέες του αλλά η υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία του τόπου» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είπε ότι έχει μπροστά της να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δόση του δανείου. «Έχουν γίνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να τρέξουμε την προετοιμασία για την προεδρία της ΕΕ.

Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να πιάσουμε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα έτσι ώστε από του χρόνου να είναι εφικτή η ανακούφιση εκείνων που έχουν υποφέρει περισσότερο μέχρι τώρα.

Στις άμεσες προτεραιότητές του είπε ότι είναι πάντα η ανάκαμψη της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προσέλκυση επενδύσεων για να αποφύγουμε τα νέα μέτρα. Υπογράμμισε δε ότι «πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε αυτούς τους στόχους».

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι πάντα να διορθωθούν οι αδικίες των τελευταίων χρόνων, να στηρίξουμε τους ασθενέστερους και να επιμείνουμε στην ασφάλεια του πολίτη.

Χρέος όλων είναι να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα, καθώς οι 'Ελληνες περιμένουν πολλά, είπε ο κ.Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο, αφού έφυγαν οι κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών.

"Δεν τους ενδιαφέρει η κομματική καταγωγή και προέλευση κανενός. Η τοποθέτηση δεν δείχνει κομματική δικαίωση, αυτό που έχει σημασία είναι να δικαιώσετε την ελπίδα των Ελλήνων» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι μπορεί η κυβέρνηση να πετύχει, πάνω από κομματικές και προσωπικές προτεραιότητες οι οποίες, όπως τόνισε, περνούν σε δεύτερη μοίρα.

"Σε αυτό είμαι αμετακίνητος, δουλεύω όλη μέρα, όλο το 24ωρο, περιμένω το ίδιο από εσάς. Θέλω σωστές σχέσεις και συντονισμό. Να πιάσετε τον ταύρο από τα κέρατα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, ζήτησε από τους υπουργούς να ενημερώνουν γρήγορα για τα θέματά τους, να απαντούν στη Βουλή, να στηρίζουν την κυβέρνηση και να γνωστοποιούν για τα νομοθετικά τους σχέδια, ώστε στη συνέχεια να ενημερώνονται εγκαίρως οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Σημείωσε ότι, εκτός από τον εαυτό του, είναι στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή ο υπουργός Επικρατείας και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης. Τόνισε ότι όπου υπάρχει πρόβλημα πρέπει να καταστέλλεται εν τη γεννέσει του. Συμπλήρωσε, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την εναπομείνασα τετρατία.

"Δεν είναι κυβέρνηση μόνο για δύσκολα πράγματα. Είναι μια κανονική κυβέρνηση, σε έκτακτες συνθήκες που έχει και μεγάλη στόχευση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Επίσης, επέστησε την προσοχή όλων των υπουργών για την προσωπική συμπεριφορά και νοοτροπία τους, τους συνέστησε να αποφύγουν τις θεατρικότητες και σημείωσε ότι είναι λάθος οι συνεχείς εμφανίσεις στην τηλεόραση.

"Θέλω λίγα και καλά, ο κόσμος μας κρίνει κάθε μέρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, όταν πήρε το λόγο, ανέφερε ότι όσα είπε ο πρωθυπουργός τον απηχούν πλήρως και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο την νέα αφετηρία. Μίλησε για εξάντληση τετραετίας, για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και δρομολόγηση της συνταγματικής αναθεώρησης με κοινωνικό πρόσημο.

"Ολες και όλοι έχουν συλλάβει το μήνυμα των καιρών. Οι διαφορές μας είναι πολλές, αλλά πρέπει να τις υπερβούμε για να δώσουμε στον κόσμο ότι περιμένει» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.




Πηγή: kathimerini.gr

Τελετές παράδοσης-παραλαβής υπουργείων

$
0
0
«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το αγαθό της Υγείας, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Άδωνης Γεωργιάδης αναλαμβάνοντας τα ηνία του υπουργείου Υγείας. Αύριο η τελετή παράδοσης- παραλαβής των νέων υφυπουργών στο υπουργείο Παιδείας.



Tο μεγάλο στοίχημα για τον νέο υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη είναι να συγκεράσει το υπέρτατο αγαθό της Υγείας με τις δεσμεύσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του.

Παραλαμβάνοντας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το αγαθό της Υγείας, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις» και συμπλήρωσε ότι θα διοικήσει το υπουργείο Υγείας με απόλυτη διαφάνεια.

«Στόχος μου είναι να φύγω από 'δω, με ψηλά το κεφάλι» είπε και ενημέρωσε τους φορείς της Υγείας ότι το γραφείο του θα είναι πάντα ανοιχτό για όλους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και θα μιλά με τα κόμματα για τις όποιες αλλαγές. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν» τόνισε και είπε ότι προτιμά να μιλά με έργα παρά με λόγια.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ότι όλα όσα έγιναν στο υπουργείο Υγείας θα κριθούν από τις εξελίξεις και θα αξιολογηθούν από τους πολίτες. «Έπρεπε να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις, έξω από τη συμβατική λογική» καθώς αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον, εξήγησε. Τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρωθυπουργό με όλες του τις δυνάμεις και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Οδυσσέα Ελύτη για να περιγράψει πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική: «Αρετή με τις τέσσερις ορθές γωνίες».

Με αιχμές για τη συνεργασία που είχε με την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αποχώρησε η Φωτεινή Σκοπούλη. «Δεν μπορώ να πω ότι είχα την καλύτερη συνεργασία με τους συναδέλφους μου. Σκεφτόμουνα και έπραττα διαφορετικά». Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει αν ενδιαφερόμαστε για την επιβίωση των συντεχνιών.

Ο πρώην αναπληρωτής Υγείας Μάριος Σαλμάς, περιέγραψε με παραδείγματα τα αποτελέσματα της πολιτικής του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρέλαβα έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και τον παραδίδω με τρέχον έλλειμμα 1 δισ. ευρώ».

Οι νέοι υφυπουργοί Α. Μπέζας και Ζ. Μακρή τόνισαν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι αλλά και οι άνθρωποι και να συνεχιστούν οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει.

Την Τετάρτη η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας

Αύριο, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 στις 10.30 το πρωί θα γίνει η τελετή ανάληψης καθηκόντων των νέων υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην αίθουσα Jacqueline de Romilly (κτίριο του Υπουργείου Παιδείας) παρουσία της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου.

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο χωρίζεται από το υπουργείο Παιδείας.




Πηγή: AΠE-MΠΕ

Βενιζέλος: «Προτεραιότητες η ανάπτυξη και η απασχόληση με μεταρρυθμίσεις»

$
0
0
Παρέλαβε τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
 


Από το «τρίτο κατά σειρά προκεχωρημένο φυλάκιο υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας» - όπως χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών ο Ευ.Βενιζέλος, μετά δηλαδή από το υπουργείο Έθνικής Άμυνας και το υπουργείο Οικονομικών - ο νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από τον προκάτοχό του υπογράμμισε τη βούληση προώθησης του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που «βγάζει οριστικά την πατρίδα μας από την κρίση». Αποχωρώντας από το υπουργείο Εξωτερικών ο Δημ.Αβραμόπουλος είχε επίσης τονίσει ότι στη διάρκεια της θητείας του «ανατάχθηκε η διεθνής εικόνα της χώρας» αλλά και καλλιεργήθηκε η αντίληψη της «θεσμικής διάρκειας στη συνέχεια του κράτους».

Απευθυνόμενος με ιδιαίτερη θέρμη στον κ.Δημ.Αβραμόπουλο, στην «εξαιρετική δουλειά που έκανε» και στην προοπτική της «στενής συνεργασίας» που θα έχουν ως καθ΄ύλην αρμόδιοι υπουργοί των δύο «πυλώνων» της εθνικής κυριαρχίας, ο κ.Βενιζέλος υπενθύμισε ότι τα δύο κόμματα επικαιροποιούν την προγραμματική συμφωνία της κυβερνητικής συνεργασίας, κατά τρόπο ώστε να υπάρχει «πλήρης συντονισμός σε καθημερινή βάση». Αναφορικά με τη συγκυρία, ο κ.Βενιζέλος σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει πλέον το μικρότερο διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα στην κλίμακα της ευρωζώνης» και άρα πρέπει να διακηρυχτεί ότι «ο λαός μας και η εθνική οικονομία δεν αντέχουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία».

Ανάπτυξη και απασχόληση σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις, είναι το δίπολο των προτεραιοτήτων είπε ο κ.Βενιζέλος σημειώνοντας ότι επείγουν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, υπογραμμίζοντας επίσης πως πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος «με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

Απευθύνοντας εξάλλου «αδελφικό χαιρετισμό στον Κυπριακό λαό που περνά τη μεγάλη δοκιμασία της κρίσης βιώνοντας παράλληλα το πολιτικό πρόβλημα της χώρας», και στον «απανταχού απόδημο Ελληνισμό», ο κ.Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην «υψηλή ποιότητα του διπλωματικού και του άλλου προσωπικού», στο «πατριωτικό φρόνημα των υπηρεσιακών στελεχών» και την εξαιρετική δουλειά του υφυπουργού Κ.Τσιάρα που αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Ο κ.Αβραμόπουλος εξάλλου αποχωρώντας για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας - όπου «θα συνεχίσει το έργο που έκανε στη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου», όπως παρατήρησε ο κ.Βενιζέλος - ευχαρίστησε τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών για τη «συμπαράσταση και τη βοήθειά τους». Επισημαίνοντας εξάλλου ότι στη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών εξαφανίστηκαν οι «κομματικοί φίλοι», υπογράμμισε τη σημασία του πολιτικού προτάγματος - της «συνοχής, συνεργασίας, συναίνεσης» - και του γεγονότος ότι «βιώνουμε στην πράξη» την πολιτική συναίνεση.





Πηγή: kathimerini.gr

Κυβέρνηση για δύο: Πρεμιέρα στο υπουργικό για Σαμαρά-Βενιζέλο / (Η εισήγηση του κ. Σαμαρά στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο σε βίντεο)

$
0
0
Δραματικούς τόνους επέλεξε ο Πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, όπως προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό. 



Βαρύνουσα σημασία αποκτά το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, πήρε το λόγο αμέσως μετά τον Αντώνη Σαμαρά, εγκαινιάζοντας τη νέα μορφή συγκατοίκησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Βενιζέλος - Ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο κάλεσε τους υπουργούς να μη χάσουν ούτε ένα λεπτό και έθεσε τις τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης:

Να εκταμιευθεί η νέα δόση του δανείου μέσα στις επόμενες ημέρες

Να τρέξει, όπως είπε, η προετοιμασία για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2014

Να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στην οικονομία.

«Υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία της πατρίδας, μας ενώνει η κοινή ευθύνη απέναντι στον τόπο» είπε με έμφαση ο Πρωθυπουργός απαντώντας έτσι και στις εσωκομματικές βολές ότι έδωσε υπερβολικά μεγάλο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρό του.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη «σταθερότητα» και προανήγγειλε συνταγματική αναθεώρηση που πρέπει να έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είπε.

Αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εγκαινιάζοντας έτσι τη συγκατοίκηση των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση και τον ρόλο του ισότιμου εταίρου.

Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Σαμαρά στο βίντεο που ακολουθεί:






Πηγή: iefimerida.gr

Κομισιόν: 400.000 Ελληνες θέλουν να μεταναστεύσουν μόνιμα τους επόμενους 12 μήνες

$
0
0
Τον δρόμο της ξενιτιάς σκέφτεται να πάρει τους επόμενους 12 μήνες το 4,1% των Ελλήνων πολιτών (περίπου 400.000 άτομα), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, που δόθηκε στη δημοσιότητα.



Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η μείωση της απασχόλησης και η εκτίναξη της ανεργίας των νέων σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνέβαλαν στην αύξηση της κινητικότητας εντός της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών «με σοβαρές προθέσεις να μεταναστεύσουν εντός των επόμενων 12 μηνών» υπερδιπλασιάστηκε από το 0,5% το 2010 στο 1,2% το 2012.

Το υψηλότερο ποσοστό Ευρωπαίων που σκοπεύουν σοβαρά να μεταναστεύσουν τον επόμενο χρόνο καταγράφεται από τους Ελληνες (4,1%).

Ακολουθούν οι Λιθουανοί (3,9%), οι Λετονοί (3,8%), οι Βούλγαροι (3,4%) και οι Ρουμάνοι (2,8%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2012 ένας στους τέσσερις Ελληνες (24%) επιθυμούσε να μεταναστεύσει μόνιμα και το 63% από αυτούς εντός της ΕΕ.

Στην ΕΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 20% και 44%. Το μεγαλύτερο ποσοστό Ευρωπαίων που επιθυμούν να μεταναστεύσουν μόνιμα καταγράφεται από τους Βρετανούς (29%), ενώ επιθυμούν να μεταναστεύσουν μόνιμα περίπου ένας στους τέσσερις Βέλγους, Βούλγαρους, Ελληνες, Κύπριους, Ούγγρους, Ιταλούς, Λετονούς, Λιθουανούς και Πορτογάλους.

Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι η κινητικότητα εντός της ΕΕ, αυξήθηκε κατά την περίοδο της κρίσης (2008-2012), κυρίως από πολίτες των χωρών οι οποίες επλήγησαν σοβαρά.

Για παράδειγμα, η κινητικότητα των Ελλήνων πολιτών εντός της ΕΕ αυξήθηκε κατά 170%, των Ισπανών κατά 107%, των Ιρλανδών κατά 64% και των Ούγγρων κατά 58%.

Αντίθετα η κινητικότητα εντός της ΕΕ μειώθηκε για τους Πολωνούς, τους Ολλανδούς, τους Ρουμάνους και τους Πορτογάλους.

Οσον αφορά, ειδικότερα, τη μετανάστευση Ευρωπαίων πολιτών προς τη Γερμανία, σημειώνεται ότι από το 2008 ως το 2012, οι Έλληνες μετανάστες τετραπλασιάστηκαν, οι Ισπανοί τριπλασιάστηκαν και οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι διπλασιάστηκαν.

Επίσης, σημειώνεται ότι από το 2010 ο αριθμός μεταναστών από τον ευρωπαϊκό Νότο προς τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 19%, με εντυπωσιακότερη άνοδο το 2012 κατά 8%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταναστών προς τη Γερμανία καταγράφηκαν από τους Ιταλούς και τους Ελληνες.

Ειδικότερα, το διάστημα 2010-2013, οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 25%. Καταγράφονται δηλαδή 25.000 περισσότεροι απασχολούμενοι Έλληνες στη Γερμανία (συνολικά απασχολούνται 123,7 χιλιάδες).

Εξάλλου, σημαντική αύξηση κατά 45% σημείωσε η μετανάστευση Ευρωπαίων πολιτών προς τον Καναδά, το διάστημα 2008-2012. Η μεγαλύτερη αύξηση μεταναστών προς των Καναδά καταγράφηκε από τους Ισπανούς (301%), τους Ιρλανδούς (158%), τους Έλληνες (155%) τους Ιταλούς (96%) και τους Πορτογάλους (69%).

Σε ότι αφορά την ανεργία στην ΕΕ, η έκθεση επισημαίνει ότι έφτασε το ιστορικό επίπεδο των 26,6 εκατ. ανέργων τον Απρίλιο του 2013, δηλαδή στο 11% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της ΕΕ και στο 12,2% της Ευρωζώνης. Η μακροχρόνια ανεργία επιδεινώθηκε στα περισσότερα κράτη- μέλη στο τέλος του 2012, καταγράφοντας 11,6 εκατομμύρια μακροχρόνια άνεργους Ευρωπαίους πολίτες (4,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού).

Επισημαίνεται, ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιων ανέργων, με 16,8% το 2012, καθώς και το υψηλότερο ποσοστό άνεργων νέων, με 60%, τον Φεβρουάριο του 2013.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, στην Ελλάδα παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας (-5,5%) το 2012, σε σχέση με το 2011. Το ίδιο διάστημα το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,4%. Παράλληλα, οι Έλληνες εμφανίζονται να είναι οι πολίτες της ΕΕ που εργάζονται περισσότερο σε εβδομαδιαία βάση (42,6 ώρες, έναντι 40,6 ώρες που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη).




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: iefimerida.gr

Οντολογία

$
0
0
Το ον ως ύπαρξη ορίζεται ως αυτό που «είναι» και έχει μια γενική φύση που παρουσιάζεται η ίδια σ’ όλα τα ξεχωριστά όντα. Το ον ως ύπαρξη σημαίνει επίσης «πραγματικότητα» και συνεπώς η οντολογία μπορεί να εξεταστεί και ως η μελέτη της πραγματικότητας. 


Η έννοια του όντος θεωρείται γενικά ως «καθεαυτό», αφού δεν μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας περιορισμένης σχέσης ή υπό το πρίσμα μιας ιδιαίτερης άποψης.

Κατά τον αριστοτελικό ορισμό είναι η επιστήμη του όντος καθεαυτό, δηλαδή της πραγματικότητας θεωρούμενης στην ολότητά της και όχι σε μερικές ιδιαίτερες περιοχές, όπως είναι το Εγώ ή ο κόσμος ή ο θεός. Από την άλλη πλευρά όμως, από τη στιγμή που η οντολογία ασχολείται με την ανθρώπινη εμπειρία, είναι μια θεωρία πολύ λιγότερο απόλυτη, καθαρή και αυτάρκης σε σχέση με τη μεταφυσική.

Τα βασικά ερωτήματα της οντολογίας είναι αυτά που αφορούν την ύπαρξη. Δηλαδή τι είναι η ύπαρξη και τι σημαίνει υπάρχω, τι είναι φυσικό αντικείμενο και πόσοι τύποι φυσικών αντικειμένων υπάρχουν, τι σημαίνει ιδιότητα του όντος και σχέσεις της ύπαρξης με τα υπόλοιπα όντα, πότε σταματά η ύπαρξη και τι είναι το «γίγνεσθαι», τι είναι ο θάνατος και πότε ένα ον πεθαίνει, δηλαδή τα ερωτήματα που θέτει η οντολογία αφορούν το σύνολο της ύπαρξης και το φαινόμενο της ζωής. Βασικό πρόβλημα που απασχόλησε την οντολογία είναι ο ορισμός του φυσικού αντικειμένου.

Σε γενικές γραμμές δόθηκαν δύο απαντήσεις: η πρώτη λέει ότι το φυσικό αντικείμενο ορίζεται ως η ουσία του αντικειμένου αυτού, ανεξάρτητα από τις ιδιότητες που το διέπουν και η δεύτερη ισχυρίζεται ότι είναι το σύνολο των ιδιοτήτων που το χαρακτηρίζουν. Έτσι, για πολλούς φιλοσόφους που ασχολήθηκαν με την οντολογία, το πρόβλημα του όντος μετατράπηκε στην αναζήτηση της ουσίας του. Η οντολογία, όπως και η φιλοσοφία γενικότερα, γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα.

Στον Αριστοτέλη η θεώρηση του όντος συνδέεται με τη θεώρηση του ύψιστου όντος, του θεού. Ο Αριστοτέλης μίλησε για το «όντως ον», δηλαδή για την ύπαρξη με έμφαση στο γεγονός ότι «υπάρχει» και συνέχισε αναλύοντας τις κατηγορίες της ύπαρξης, τα είδη δηλαδή του όντος και τους τρόπους με τους οποίους φαίνονται. Στον Αριστοτέλη, η θεώρηση του οντολογικού προβλήματος συμπίπτει μεθοδολογικά με την εξέταση του θεολογικού ζητήματος, χαρακτηρίζοντας την «πρώτη φιλοσοφία» του (αυτή που ασχολείται δηλαδή με τις γενικές αρχές και τις πρώτες αιτίες), που αργότερα ονομάστηκε μεταφυσική.

Οι διάδοχοι του Αριστοτέλη στην αρχαιότητα αλλά και στη σύγχρονη εποχή, αναζήτησαν απαντήσεις σε όλα τα οντολογικά προβλήματα. Ο Καρτέσιος συνέδεσε την ύπαρξη με τη σκέψη, με το πασίγνωστο «σκέπτομαι, άρα υπάρχω». Η οντολογία σχετίστηκε με την ύπαρξη του Θεού και κάποιες οντολογικές αναλύσεις χρησιμοποιήθηκαν για να αποδείξουν την ύπαρξή του. Πάντως ο όρος «οντολογία» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 17ου αι. από τον Κρίστιαν Βολφ.

Ο Καντ απέρριψε την οντολογία θεωρώντας ότι υπερβαίνει τα όρια της ανθρώπινης γνώσης και υπό την επιρροή του η γερμανική ιδεαλιστική σχολή την έθεσε στο περιθώριο. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ξανά στη φιλοσοφία από τον ιδρυτή της φαινομενολογίας Έντ. Χούσερλ, που διέκρινε την οντολογία σε υλική (που μελετά μια συγκεκριμένη περιοχή του όντος και το πρόβλημα της υλικής σύστασης των όντων σε αυτήν την περιοχή) και σε μορφική (που περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις δυνατές οντολογίες). Ο Χούσερλ ουσιαστικά επανέρχεται στο πρόβλημα της κατηγορίας του όντος με την υλική οντολογία και στο πρόβλημα της ουσίας του όντος με τη μορφική οντολογία του.

Με την οντολογία ασχολήθηκαν στον 20ό αι. ο Χάιντεγκερ με το έργο του «Είναι και χρόνος» και ο Σαρτρ με το έργο του «Το Είναι και το Μηδέν: δοκίμιο φαινομενολογικής οντολογίας»). Ειδικά ο Σαρτρ με τον όρο φαινομενολογική οντολογία εννοεί τη φιλοσοφία εκείνη που θέλει να αποδείξει ότι το Είναι, δηλαδή το Ον, είναι αυτό που υπάρχει στην εξωτερική πραγματικότητα που μας περιτριγυρίζει. Αντίθετα, ο Χάιντεγκερ συνέδεσε το Είναι με το Χρόνο και γι’ αυτό επιθυμούσε να ονομάσει την οντολογία του Οντοχρονία . Πράγματι, γι’ αυτόν, ο Χρόνος είναι ο ορίζοντας μέσα στον οποίο αποσαφηνίζεται το Είναι της ύπαρξης.




Πηγή: sciencearchives.wordpress.com

Η οικονομική κρίση σπρώχνει ανθρώπους στα ναρκωτικά

$
0
0
Η οικονομική κρίση ωθεί στις εξαρτησιογόνες ουσίες επισημαίνουν επιστήμονες κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών



Παγκόσμιο πρόβλημα έχει καταστεί η χρήση ναρκωτικών την τελευταία δεκαετία, ενώ η οικονομική κρίση επιτείνει το πρόβλημα καθώς η επιδείνωση του κοινωνικού περιβάλλοντος, το άγχος και η κατάθλιψη οδηγούν στην κατάχρηση αρχικά νόμιμων και στη συνέχεια παράνομων ουσιών και τελικά στην εξάρτηση.

"Είμαστε ακόμη στην αρχή. Η αύξηση των χρηστών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο προσεχές μέλλον. Παρατηρούμε μια στροφή σε φτηνά ναρκωτικά λόγω ένδειας.

Οι χρήστες δοκιμάζουν νέες φτηνές ουσίες και επιστρέφουν στην ενδοφλέβια χρήση, που είναι μεν πιο αποτελεσματική στην επίδραση της ουσίας, αλλά και πιο καταστροφική για τον χρήση.

Στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ κάθε βδομάδα δεχόμαστε 10-15 νέες αιτήσεις για ένταξη στα θεραπευτικά προγράμματα.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες αυξάνονται και ότι εμφανίζονται κάποιοι 'κρυμμένοι' χρήστες" επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, νευρολόγος - ψυχίατρος Κωνσταντίνος Γαζγαλίδης.

Να σημειωθεί ότι στις 12 μονάδες του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνουν θεραπεία 2.600 εξαρτημένοι και η αναμονή για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα, από 3,5 χρόνια που ήταν πριν από το 2010 στις μέρες μας έχει μειωθεί στις 40 ημέρες.

"Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, η θεραπεία είναι καλύτερη από τη μείωση της βλάβης και η μείωση της βλάβης είναι καλύτερη από το τίποτα" υπογραμμίζει ο κ. Γαζγαλίδης.


Ένας στους έξι μαθητές έχει δοκιμάσει ναρκωτικά

Στην Ελλάδα, ένας στους έξι μαθητές, ηλικίας 15 - 19 ετών, μία ή περισσότερες φορές στη ζωή του έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, όπως κάνναβη, ηρωίνη, LSD, κοκαΐνη, κρακ, αμφεταμίνες, έκσταση, μαγικά μανιτάρια και GHB.

Ωστόσο, τα προγράμματα πρόληψης συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή του κινδύνου, καθώς μειώνουν την πιθανότητα χρήσης ουσιών, όπως κάνναβη, τσιγάρο και αλκοόλ, από 23% έως 35%.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Υγείας "Πυξίδα", ψυχολόγος Μάρω Βασσάρα, επικαλούμενη στοιχεία ερευνών.

Διαχρονικά, από το 1984 μέχρι το 2011 στη χώρα μας παρατηρείται αυξητική τάση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές 15 - 19 ετών.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των μαθητών που έκαναν χρήση οποιαδήποτε παράνομης ουσίας μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους από περίπου 6% που ήταν το 1984 αυξήθηκε στο 16,6% το 2011, σύμφωνα με στοιχεία πανελλήνιας έρευνας για τη χρήση ουσιών στους μαθητές, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έρευνας ESPAD στην οποία μετείχαν 36 χώρες.

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα ποσοστά των 16χρονων Ελλήνων που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι μικρότερα σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις εισπνεόμενες ουσίες που είναι μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα, η επικράτηση χρήσης οποιασδήποτε παράνομης ουσίας στους 16χρονους Έλληνες είναι 11% έναντι 18% στις άλλες χώρες που μετείχαν στην έρευνα ESPAD, η χρήση κάνναβης είναι 8% έναντι 17%, η χρήση παράνομων ουσιών εκτός κάνναβης είναι 5% έναντι 6% και η χρήση εισπνεόμενων ουσιών είναι 14% έναντι 9% .

Η επικράτηση χρήσης κάνναβης στους 15χρονους μαθητές στην Ελλάδα συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών που μετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα HBSC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι χαμηλότερη (7% έναν 17%).


Τα προγράμματα πρόληψης μειώνουν τις πιθανότητες χρήσης έως και 35%

"Μία μείωση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές 15 - 19 ετών παρατηρήθηκε στη χώρα μας στο διάστημα 1998 - 2003, λόγω της λειτουργίας προγραμμάτων πρόληψης. Τα προγράμματα πρόληψης έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Οι μαθητές που συμμετέχουν στα προγράμματα πρόληψης, όπως είναι το "Ξέρω τι ζητάω", έχουν 26% λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν καθημερινά τσιγάρο, 35% λιγότερες πιθανότητες να μεθούν τακτικά και 23% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν κάνναβη" επισημαίνει η κ. Βασσάρα.

Με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο ΟΚΑΝΑ διοργανώνει σήμερα και αύριο (17.30-24.00) στην Πλατεία Ευόσμου σειρά εκδηλώσεων για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση για τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς εξαρτησιογόνων ουσιών. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν με θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα.

Εξάλλου, σήμερα στις 19.00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης - Συκεών πραγματοποιείται επιστημονική ημερίδα, με θέμα "Ναρκωτικά. Πρόληψη και Θεραπεία", που διοργανώνεται από τον ΟΚΑΝΑ, την "Πυξίδα" και το δήμο Νεάπολης - Συκεών.





Πηγή: news247.gr

Θεοτόκος, Παναγία, Μήτερ του Θεού, Η Χαρά των Χριστιανών!

$
0
0
Κείμενο του Φώτη Κόντογλου

Η Παναγία είναι το πνευματικό στόλισμα της ορθοδοξίας. Για μας τους Έλληνες είναι η πονεμένη μητέρα, η παρηγορήτρια κ' η προστάτρια, που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση. 



Σε κάθε μέρος της Ελλάδας είναι χτισμένες αμέτρητες εκκλησιές και μοναστήρια, παλάτια αυτηνής της ταπεινής βασίλισσας, κι' ένα σωρό ρημοκλήσια, μέσα στα βουνά, στους κάμπους και στα νησιά, μοσκοβολημένα από την παρθενική και πνευματική ευωδία της. Μέσα στο καθένα από αυτά βρίσκεται το παληό και σεβάσμιο εικόνισμά της με το μελαχροινό και χρυσοκέρινο πρόσωπό της, που το βρέχουνε ολοένα τα δάκρυα του βασανισμένου λαού μας, γιατί δεν έχουμε άλλη να μας βοηθήσει, παρεκτός από την Παναγία, «άλλην γαρ ουκ έχομεν αμαρτωλοί προς Θεόν εν κινδύνοις και θλίψεσιν αεί μεσιτείαν, οι κατακαμπτόμενοι υπό πταισμάτων πολλών».

Το κάλλος της Παναγίας δεν είναι κάλλος σαρκικό, αλλά πνευματικό, γιατί εκεί που υπάρχει ο πόνος κ' η αγιότητα, υπάρχει μονάχα κάλλος πνευματικό. Το σαρκικό κάλλος φέρνει τη σαρκική έξαψη, ενώ το πνευματικό κάλλος φέρνει κατυάνυξη, σεβασμό κι αγνή αγάπη. Αυτό το κάλλος έχει η Παναγία. Κι' αυτό το κάλλος είναι αποτυπωμένο στα ελληνικά εικονίσματά της που τα κάνανε άνθρωποι ευσεβείς οπού νηστεύανε και ψέλνανε και βρισκόντανε σε συντριβή καρδίας και σε πνευματική καθαρότητα. Στην όψη της Παναγίας έχει τυπωθεί αυτό το μυστικό κάλλος που τραβά σαν μαγνήτης τις ευσεβείς ψυχές και τις ησυχάζει και τις παρηγορά. Κι' αυτή η πνευματική ευωδία είναι το λεγόμενο Χαροποιόν Πένθος που μας χαρίζει η θρησκεία του Χριστού, ένα βότανο άγνωστο στους ανθρώπους που δεν πήγανε κοντά σ' αυτόν τον καλόν ποιμένα.

Τούτη τη χαροποιά λύπη την έχουνε όλα όσα έκανε η ορθόδοξη τέχνη, και τα ευωδιάζει σαν σμύρνα και σαν αλόη, καν εικόνισμα είναι, καν υμνωδία, καν ψαλμωδία, καν χειρόγραφο, καν άμφια, καν λόγος, καν κίνημα, καν ευλογία, καν χαιρετισμός, καν μοναστήρι, καν κελλί καν σκαλιστό ξύλο, καν κέντημα, καν καντήλι, καν αναλόγι, καν μανουάλι, ότι και νάναι αγιωτικό. Από τα ονόματα και μόνο που έδωσε η ορθοδοξία στην Παναγία, και που μ' αυτά την καταστόλισε, όχι σαν είδωλο θεατρικό, όπως γίνηκε αλλού που φορτώσανε μια κούκλα με δαχτυλίδια και σκουλαρήκια και με ένα σωρό άλλα ανίερα και ανόητα πράγματα, λοιπόν αυτά μοναχά, λέγω, φαίνεται πόσο πνευματική αληθινά είναι η λατρεία της Παναγίας στην ελληνική ορθοδοξία.

Πρώτα-πρώτα το ένα αγιώτατο όνομά της: Παναγία. Ύστερα τα άλλα: Υπερευλογημένη, Θεοτόκος, Παναμώμητος, Τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξωτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ, Ζώσα και Άφθονος, Πηγή, Έμψυχος Κιβωτός, Άχραντος, Αμόλυντος, Κεχαριτωμένη, Αειμακάριστος και Παναμώμητος, Προστασία, Επακούουσα, Γρηγορούσα, Γοργοεπήκοος, Ηγιασμένος Ναός, Παράδεισος λογικός, Ρόδον το Αμάραντον, Χρυσούν Θυμιατήριον, Χρυσή Λυχνία, Μαναδόχος Στάμνος, Κλίμαξ Επουράνιος, Πρεσβεία θερμή, Τείχος απροσμάχητον, Ελέους Πηγή, του Κόσμου Καταφύγιον, Βασιλέως Καθέδρα, Χρυσοπλοκώτατος Πύργος και Δωδεκάτειχος Πόλις, Ηλιοστάλακτος Θρόνος, Σκέπη του Κόσμου, Δένδρον αγλαόκαρπον, Ξύλον ευσκιόφυλλον, Ακτίς νοητού ηλίου, Σιών αγία, Θεού κατοικητήριον, Επουράνιος Πύλη, Αδικουμένων προστάτις, Βακτηρία τυφλών, Θλιβομένων η χαρά, και χίλια δυο άλλα, που βρίσκονται μέσα στα βιβλία της εκκλησίας. Κοντά σ' αυτά είναι και τα ονόματα που γράφουνε απάνω στα άγια εικονίσματά της οι αγιογράφοι: Οδηγήτρια, Γλυκοφιλούσα, Πλατυτέρα των Ουρανών, η Ελπίς των απελπισμένων, η Ταχεία Επίσκεψις, η Αμόλυντος, η Ελπίς των Χριστιανών, η Παραμυθία, η Ελεούσα κι άλλα πολλά, που γράφουνται από κάτω από τη συντομογραφία: ΜΗΡ ΘΥ, που θα πεί Μήτηρ Θεού.

Πόση αγάπη, πόσο σέβας και πόσα κατανυκτικά δάκρυα φανερώνουνε μοναχά αυτά τα ονάματα, που δεν ειπωθήκανε σαν τα λόγια οπού βγαίνουνε εύκολα από το στόμα, αλλά που χαραχτήκανε στις ψυχές με πόνο και με ταπείνωση και με πίστη. Αμή οι ύμνοι της πούναι αμέτρητοι σαν τάστρα τ' ουρανού κ' εξαίσιοι στο κάλλος, και που τους συνθέσανε οι άγιοι υμνολόγοι, «θίασον συγκροτήσαντες πνευματικόν»! Σ' αυτό το ευωδιασμένο περιβόλι βρίσκουνται όλα τα αμάραντα άνθη και τα ευωδιασμένα βότανα του λόγου. Αληθινά προφήτεψε η ίδια η Παναγία για τον εαυτό της, τότε που πήγε στο σπίτι του Ζαχαρία και την ασπάσθηκε η Ελισάβετ, πως θα τη μακαρίζουνε όλες οι γενεές: «Εκείνες τις μέρες, σηκώθηκε η Μαριάμ και πήγε στην Ορεινή με σπουδή στην πολιτεία του Ιούδα και μπήκε στο σπίτι του Ζαχαρία και χαιρέτησε την Ελισάβετ. Και σαν άκουσε η Ελισάβετ τον χαιρετισμό της Μαρίας πήδηξε το παιδί μέσα στην κοιλιά της. Και γέμισε Πνεύμα Άγιο η Ελισάβετ και φώναξε με φωνή μεγάλη και είπε: Βλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες και βλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου. Κι' από πού μου ήρθε αυτό το καλό, νάρθει η μητέρα του κυρίου μου προς εμένα; γιατί μόλις ήρθε η φωνή του χαιρετισμού σου στ' αυτιά μου, ξεπέταξε το παιδί στην κοιλιά μου, κι' είναι μακάρια εκείνη που πίστεψε σε όσα της είπεν ο Κύριος. Κι' είπε η Μαριάμ: «Δοξολογά η ψυχή μου τον Κύριο κι' αναγάλλιασε το πνεύμα μου για το Θεό τον σωτήρα μου, γιατί καταδέχθηκε να κυτάξει την ταπεινή τη δούλα του. Γιατί, να, από τώρα κ' ύστερα θα με μακαρίζουνε όλες οι γενεές, επειδή έκανε σε μένα μεγαλεία ο Δυνατός, κ' είναι αγιασμένο τ' όνομά του, και το έλεός του πηγαίνει από γενεά σε γενεά σε κείνους που έχουνε τον φόβο του».

Αμέτρητες είναι οι υμνωδίες της Παναγίας, μα αμέτρητα είναι και τα σεμνόχρωμα εικονίσματά της, που καταστολίζουνε τις εκκλησιές μας, ζωγραφισμένα στο σανίδι είτε στον τοίχο. Σε κάθε ορθόδοξη εκκλησιά στέκεται το εικόνισμά της στο τέμπλο από τα δεξιά της άγιας Πόρτας. Σε άλλες εικόνες ζωγραφίζεται και μοναχή, μα στα εικονίσματα του τέμπλου κρατά πάντα τον Χριστό στην αγκαλιά της απ' τ' αριστερά, σπάνια απ' τα δεξιά, (τότε λέγεται Δεξιοκρατούσα). Το κεφάλι της είναι σκεπασμένο σεμνά και σοβαρά με το μαφόριο, ένα φόρεμα φαρδύ κι' ιερατικό σκούρο βυσσινί, που πέφτει στον ώμο της απλόχωρο, αφήνοντας να φαίνεται μοναχά το μακρουλό πρόσωπό της και τα χέρια της. Από μέσα από το σκέπασμα φαίνεται μια στενή λουρίδα από το δέσιμο του κεφαλιού της που σφίγγει το μέτωπό της και αφίνει να φανούνε μονάχα οι άκρες των αυτιών της. Το μέτωπό της είναι σαν μελαχροινό φίλντισι, αγνό, απλό και κατακάθαρο. Τα ματόφρυδά της είναι καμαρωτά, ζωηρά και μακρυά, φτάνοντας ίσαμε κοντά στ' αυτιά της, τα μάτια της αμυγδαλωτά, ισκιωμένα, καστανά, βαθειά, σοβαρά μα γλυκύτατα, με τ' ασπράδι καθαρό μα ισκιωμένο. 

Το βλέμμα της είναι μελαγχολικό απλό, ίσιο, ήσυχο, συμπαθητικό, αγαπητό, θλιμένο μα και μαζί χαροποιό, αυστηρό μα και μαζί συμπονετικό, αγιώτατο, πνευματικό, αθώο, σκεφτικό, άμωμο, ελπιδοφόρο, υπομονητικό, πράο, σεμνώτατο, μακρυά από κάθε σαρκικόν λογισμό, καθρέφτισμα μυστικό του παραδείσου, βασιλικό και ταπεινό, ανθρώπινο και θεϊκό, άκακο, αδελφικό, ευγενικό, ελεγκτικό, άγρυπνο, γαληνό, φιλάνθρωπο, μητρικό, παρθενικό, δροσερό, καυτερό για όσους έχουνε πονηρούς λογισμούς, τρυφερό, διαπεραστικό, ερευνητικό, απροσποίητο, ηγεμονικό, συγκαταβατικό, παρακαλεστικό, αμετασάλευτο. Η μύτη της είναι μακρυά και στενή, με μέτρο, ιουδαϊκή, άσαρκη, με λεπτά ρουθούνια, λίγο γυριστή, σεμνή. Το στόμα της μικρό, ντροπαλό, φρόνινμο, κλειστό, καθαρό, ισκιωμένο κατά το μάγουλο, σαν να χαμογελά ελαφρά. Το πηγούνι της γυριστό, σεβαστό, ανεπιτήδευτο, ταπεινό. Το μαγουλό της, παρθενικό, καθαρό, χνουδωτό, ευωδιασμένο, ντροπαλό, χλωμό με μιαν ελαφρότατη ροδοκοκκινάδα. Ο λαιμός της γυρτός ταπεινά, σμίγει με το πηγούνι μ' ένα απαλό ίσκιασμα που το λέγανε οι παλαιοί γλυκασμό. Το όλο πρόσωπό της είναι ιερατικό και θρησκευτικό, και μαρτυρά αρχαία φυλή. Τα άχραντα χέρια της είναι μικρά, στενά μακροδάχτυλα, λεπτόνυχα.

Με το αριστερό βαστά τον Χριστό, και το δεξί τόχει ακουμπισμένο σεμνά απάνω στο στήθος της, σε στάση παρακαλεστική, με το μεγάλο δάχτυλο μακρυά από τ' άλλα. Στα πιο αρχαία εικονίσματα αυτό το χέρι είναι πιο όρθιο και πιο ψηλά, κοντά στο λαιμό. Ο πιο αυστηρός τύπος της Παναγίας είναι η λεγόμενη Οδηγήτρια, που έχει όρθια την κεφαλή της, έκφραση απαθέστερη και το όλο σχήμα της είναι πιο ιερατικό. Ενώ η Γλυκοφιλούσα έχει το κεφάλι της γυρτό κατά το παιδί της, που τ' αγκαλιάζει σφιχτότερα, κ' η έκφρασή της είναι πιο αισθηματική. Η Πλατυτέρα παριστάνεται καθισμένη απάνω στο θρόνο, αυστηρή κι' αλύγιστη, και βαστά τον Χριστό στα γόνατά της, ακουμπώντας τόνα χέρι της στον ώμο του και με τ' άλλο βαστώντας το πόδι του ή ένα μαντήλι. Στην Ελλάδα, οι περισσότερες εκκλησιές της Παναγίας γιορτάζουνε κατά την Κοίμηση της Θεοτόκου, δηλαδή στις 15 Αυγούστου. Τα τροπάρια που ψέλνουνε σ' αυτή τη γιορτή είναι από τα πιο εξαίσια. Το δοξαστικό του Εσπερινού είναι το μονάχο τροπάρι που ψέλνεται με τους οχτώ ήχους, κάθε φράση κι' άλλος ήχος· αρχίζει από τον πρώτον ήχο και τελειώνει πάλι στον πρώτον. Μα ολάκερη η Ελλάδα δεν υμνολογά την Παναγία μονάχα με τους ψαλτάδες και με τους παπάδες στις εκκλησιές, αλλά και με το κάθε τι της, με τα χωριά, με τα βουνά, με τα νησιά, πούχουνε τ' αγιασμένο τ' όνομά της.

Τα καράβια βολτατζάρουνε στη δροσερή θάλασσα, ανοιχτά από τους κάβους πούναι χτισμένα τα μοναστήρια της, έχοντας στη πρύμνη σκαλισμένο τ' αγαπημένο και προσκυνητό όνομά της. Όποιος ταξιδεύει στα ελληνικά νερά, σ' όποιο μέρος κι' αν βρεθεί τη μέρα της Παναγίας, θαν ακούσει απ' ανοιχτά τις καμπάνες απάνω από το πέλαγο. Άλλες έρχουνται από τ' Αγιον Όρος που το λένε Περιβόλι της Παναγίας, άλλες από την Τήνο πούχει το ξακουστό παλάτι της, άλλες από την Σαλαμίνα που γιορτάζει η Φανερωμένη, άλλες από τη Μυτιλήνη, από την Παναγιά της Αγιάσσος και της Πέτρας, άλλες από το Μοναστήρι της Σίφνου, άλλες από τη Σκιάθο, άλλες από τη Νάξο, από κάθε νησί, από κάθε κάβο, από κάθε στεριά.







Πηγή: eiskapernaoum.blogspot.de

CERN και ΤΕΙ Καβάλας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας

$
0
0
Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη ανάμεσα στο ερευνητικό κέντρο CERN και στο ΤΕΙ Καβάλας, σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενεύη. 


Το μνημόνιο προβλέπει την εγκατάσταση του κόμβου HELLAS GRID στο ΤΕΙ Καβάλας, που εντάσσεται πλέον στο προηγμένο σύστημα πληροφορικής Worldwide LHC Computing Grid του CERN, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 200 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Οργανισμοί παγκοσμίως.

Η συμμετοχή του ΤΕΙ Καβάλας στο εν λόγω πληροφοριακό δίκτυο αναμένεται να συμβάλλει στην ανάδειξη του ρόλου του, μέσα από νέες δράσεις έρευνας και επιχειρηματικής καινοτομίας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει νέες δυνατότητες συμμετοχής στην επιστημονική έρευνα και στην ανάπτυξη του επιστημονικού δυναμικού του Ιδρύματος. Η χρηματοδότηση της συμμετοχής του ΤΕΙ Καβάλας στο δίκτυο του CERN έχει εξασφαλιστεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία - Θράκη» 2007-2013.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους της Ελλάδος ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ, πρέσβης Αλέξανδρος Αλεξανδρής, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Αθανάσιος Μητρόπουλος, ο καθηγητής του ΕΜΠ Ευάγγελος Γαζής καθώς και μέλη της διοίκησης του ΤΕΙ, ενώ εκ μέρους του CERN παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ και ο διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του τομέα Πληροφορικής δρ Σέρτζιο Μπερτολούτσι. Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Χόγιερ επεσήμανε την υψηλή συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στα διάφορα ερευνητικά προγράμματα του CERN.

O κ. Γιαννακίδης, συνοδευόμενος από τον πρέσβη Αλεξανδρή, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Γενικό Διευθυντή του CERN, στον οποίο παρουσίασε προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το Ερευνητικό Κέντρο. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του αφενός για τη δημιουργία Κέντρου Αποθεραπείας Καρκίνου με πρωτόνια στη Θράκη, τονίζοντας ότι έχει ήδη ζητήσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης σκοπιμότητας, και αφετέρου για τη δημιουργία μιας «θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων» με στόχο την προώθηση της τεχνολογίας και καινοτομίας του CERN στις επιχειρήσεις της περιοχής. Υπογράμμισε, επίσης, ότι προσβλέπει στη συμμετοχή του CERN στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή της στρατηγικής της Περιφέρειας για την «καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση», στο πλαίσιο του σχεδιασμού της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των Ελλήνων επισκεπτών σε χώρους διεξαγωγής των πειραμάτων και ερευνών του CERN.





ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Eπτά προτεραιότητες από Αντ. Σαμαρά

$
0
0
Του Γιώργου Π.Τερζή

Προέταξε, μεταξύ άλλων, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. και τη συνταγματική αναθεώρηση



Ως αφετηρία επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και δείγμα πολιτικής σταθερότητας, την οποία χαρακτήρισε ως «πιο απαραίτητη από ποτέ» και όχι ως μια κυβέρνηση ανάγκης, αποτέλεσμα της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ, παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς το νέο κυβερνητικό σχήμα, αποτελούμενο πλέον από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Στη σύντομη ομιλία του προς το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Σαμαράς -που ήδη από χθες ξεκίνησε τον κύκλο επαφών με τους νέους υπουργούς- παρουσίασε τους βασικούς άξονες και στόχους του νέου σχήματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κυβέρνηση που έχει στόχο να εξαντλήσει την τετραετία, επανέλαβε με έμφαση τη δέσμευσή του για καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, «καλύτερο συντονισμό όχι μόνον στα τρέχοντα, αλλά και σε βάθος χρόνου», ενώ κάλεσε άπαντες να διατηρήσουν μεν τις ιδέες τους, αλλά να θέσουν «ως υπέρτατη ιδεολογία τη σωτηρία της πατρίδας». Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο «καλύτερος συντονισμός» για τον οποίο δεσμεύθηκε ο κ. Σαμαράς δεν θα περιορισθεί μόνον στο, εκ των πραγμάτων, νέο κυβερνητικό σχήμα και τη συμμετοχή Βενιζέλου ως αντιπροέδρου, αλλά θα προβλέπει, τελικά και συντονιστικό όργανο, υπό τον κ. Δημ. Σταμάτη, η συγκρότηση του οποίου θα γίνει τα επόμενα 24ωρα.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λεπτό να χάσει», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ως στόχους:

-Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη δόση του δανείου. «Eχει γίνει σημαντική δουλειά, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες», είπε ο κ. Σαμαράς, «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς προς τον νέο υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη που θα πρέπει να «κλείσει» την εκκρεμότητα με την εφεδρεία 12.500 υπαλλήλων, αλλά και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που θα πρέπει να βρει τρόπους να καλύψει την τρύπα στον ΕΟΠΠΥ. Διόλου τυχαία, οι κ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και, φυσικά, ο Γ. Στουρνάρας είχαν χθες μακρά σύσκεψη για τα ανοιχτά θέματα υπό τον πρωθυπουργό.

-Την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. από 1ης Ιανουαρίου 2014.

-Την επίτευξη, ήδη από το τρέχον έτος, του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

-Την ανάκαμψη της οικονομίας, τον έλεγχο της ανεργίας και την αποφυγή νέων δημοσιονομικών μέτρων μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων.

-Τη σταδιακή επανόρθωση «αδικιών του παρελθόντος» με προτεραιότητα τα πιο ασθενή στρώματα.

-Την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας μεταξύ των πολιτών, θέση που σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής Δένδια στο υπουργείο Δημ. Τάξεως και, ενδεχομένως, προοιωνίζεται συμφωνία των δύο κομμάτων στα θέματα της ιθαγένειας και του αντιρατσιστικού, και τέλος

-Προώθηση των θεσμικών αλλαγών και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Οταν αποχώρησαν οι τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Σαμαράς προχώρησε και σε επισημάνσεις προς τους υπουργούς του, ζητώντας τους να «πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα». «Δουλεύω όλη μέτρα, περιμένω να κάνετε το ίδιο και εσείς... θέλω σωστές θέσεις, γρήγορη ενημέρωση, να απαντάτε στη Βουλή και να ενημερώνετε για τα σχέδιά σας τις κοινοβουλευτικές ομάδες», κάλεσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός. Τους ζήτησε δε να απευθύνονται στον ίδιο, αλλά και τους Δημ. Σταμάτη και Τ. Μπαλτάκο, προκειμένου να αντιμετωπίζεται όποιο πρόβλημα εν τη γενέσει του. Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς θύμισε λίγο από... Κωνσταντίνο Καραμανλή, καλώντας τα μέλη της κυβέρνησης να είναι προσεκτικοί στην προσωπική τους συμπεριφορά: «Θέλω το ύφος σας να είναι δωρικό, με λιτό λόγο... να μην υπάρχουν συνεχείς εμφανίσεις στην τηλεόραση».





Πηγή: kathimerini.gr

Καυτό δίμηνο με ατζέντα για τέσσερα μέτωπα

$
0
0
Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Δύο μήνες προθεσμία έχει ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί με την τρόικα και να διασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.



Ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, «ποντάρει» πλέον σε συγκεκριμένους υπουργούς προκειμένου να επιστρέψει η κυβέρνηση σε κανονικούς ρυθμούς, μετά τη θύελλα που προκάλεσε η υπόθεση της ΕΡΤ και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του χθες, στην πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του και ιεράρχησε τις προτεραιότητες που ο ίδιος έχει θέσει για το επόμενο διάστημα. «Αμεση προτεραιότητα» -είπε χαρακτηριστικά- «είναι να φέρουμε την ανάκαμψη μιαν ώρα αρχύτερα, να νικήσουμε την ανεργία, να φέρουμε επενδύσεις, να αποφύγουμε νέα μέτρα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, και να αναβαθμίσουμε τη χώρα μας γεωπολιτικά. Επόμενη προτεραιότητα είναι να διορθώσουμε τις αδικίες των τελευταίων ετών, να στηρίξουμε ιδιαίτερα τα πιο ασθενή στρώματα του πληθυσμού μας. Και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια του πολίτη. Γιατί ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει! Τώρα είμαστε πιο κοντά σε αυτούς τους στόχους απ' ό,τι έναν χρόνο πριν».


Θεσμικές αλλαγές

Ο πρωθυπουργός έθεσε ακόμη και το θέμα των θεσμικών αλλαγών, που μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Απώτερη προτεραιότητα: να ξεκινήσουν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα κάνουν αληθινά την Ελλάδα όπως τη θέλουμε, αγνώριστη!» υπογράμμισε.

Τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, εξειδικεύοντας τα όσα επισήμανε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, περιέγραψαν ως εξής τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του:

Εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Ο κ. Σαμαράς «ποντάρει» στον νέο υφυπουργό, Π. Καψή, έτσι ώστε πολύ σύντομα να καταστεί λειτουργικό το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και ο μεταβατικός φορέας να εκπέμψει άμεσα.

Παράλληλα, περιμένει από τον κ. Καψή να προετοιμάσει άμεσα τη ΝΕΡΙΤ έτσι ώστε να βγει στον «αέρα» μέσα στο φθινόπωρο.


Δημόσιο.

Το βάρος πέφτει κυρίως στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είναι τυχαίο ότι χθες -λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία- είχε και το πρώτο ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

Ο νέος υπουργός θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει τις 2.000 απολύσεις έτσι ώστε να φτάσει τον στόχο των 4.000 που έχει τεθεί και παράλληλα μαζί με τους κ. Αρβανιτόπουλο και Μιχελάκη να αναζητήσει τους 12.500 υπαλλήλους (από τον χώρο των ΟΤΑ και της εκπαίδευσης) που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Υγεία, ΕΟΠΥΥ. Από τον Αδ. Γεωργιάδη, τον οποίο συνάντησε επίσης χθες, ο Αντ. Σαμαράς περιμένει λύσεις κυρίως στο θέμα της κάλυψης της «τρύπας» των 2,5 δισ. ευρώ που εμφανίζει ο ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα το σχέδιο της συνένωσης νοσοκομείων, στη βάση της μελέτης που είχε γίνει επί υπουργίας Ανδρ. Λοβέρδου.


Αποκρατικοποιήσεις, μεγάλα έργα.

Οι κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης θα συνεργαστούν στα πεδία αυτά. Ο μεν υπουργός Ανάπτυξης έχει την ευθύνη ενός τμήματος των αποκρατικοποιήσεων, αλλά ο υπουργός Υποδομών θα πρέπει να προωθήσει τις συμβάσεις των μεγάλων έργων στη Βουλή, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατασκευή τους. Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέλαβε επίσης και τον φάκελο για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θέμα στο οποίο επενδύει πολλά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

Κομβικό ρόλο και σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα παίξει ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος θα έχει τακτική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στα θέματα αυτά υπουργούς. Ηδη με τον κ. Γεωργιάδη έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση για τον ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να ακολουθήσουν οι κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης για τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων.


Σε υπουργούς
Σεμνά, λιτά και χωρίς προσωπικές επιδιώξεις

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν, ως προς τις οδηγίες που έδωσε προς τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χθες στην πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, αφού επεσήμανε ότι όλοι οι υπουργοί «πρέπει να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις κομματικές και τις προσωπικές προτεραιότητες», πρόσθεσε: «Να πιάσετε τον ταύρο από τα κέρατα. Εγώ δουλεύω όλη μέρα και όλες τις ώρες».

Ακόμη, επεσήμανε την ανάγκη όλοι οι υπουργοί να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο, να απαντούν στη Βουλή και να ενημερώνουν εγκαίρως για τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες τη Γ.Γ. της κυβέρνησης.

«Οποιοδήποτε πρόβλημα να καταστέλλεται εν τη γενέσει του», υπογράμμισε.

Οπρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσωπικές συμπεριφορές των υπουργών και υφυπουργών.

«Θέλω να έχετε δωρικό ύφος. Λίγες εμφανίσεις στην τηλεόραση. Να αποφεύγετε τις θεατρικότητες. Σεμνά και λιτά. Προσέξτε την προσωπική σας συμπεριφορά», επεσήμανε.


Η τετραετία

Ακόμη, διαβεβαίωσε τους υπουργούς του ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την 4ετία και σημείωσε:

«Κοινός στόχος είναι η στενή συνεργασία και ο καλύτερος σχεδιασμός και κοινός αντίπαλος είναι η στασιμότητα και ο κίνδυνος ακυβερνησίας».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «αυτό που πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο ελάχιστοι το θεωρούσαν πιθανό πέρσι τέτοιο καιρό. Μας ενώνουν τα μεγάλα και το αύριο. Δεν θα αφήσουμε να μας διαιρέσουν τα μικρά και το παρελθόν. Το δικό μας όνειρο για τη νέα Ελλάδα είναι εφικτό. Κάποιοι άλλοι ζουν ακόμα στους εφιάλτες του χθες. Δεν τους δίνουμε καμία σημασία. Και προχωράμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε».


Συνεργασία

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε χθες για τη νέα δικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας, αναφέροντας τα εξής: «Συνεργαζόμαστε στενά με τους Ελληνες φίλους και συμμάχους μας σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά μαζί τους στο μέλλον. Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα ζει μια πολύ δύσκολη περίοδο και ότι οι Ελληνες κάνουν θυσίες. Κατανοούμε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και ευημερούσα στο μέλλον».






Πηγή: ethnos.gr

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: ''Δεχόμαστε επιθέσεις από τα συστήματα της Νέας Εποχής''

$
0
0
Του Αιμίλιου Πολυγένη

"Έχει τεθεί σε εφαρμογή να μην μείνει τίποτα όρθιο για να οικοδομηθεί από την αρχή μια καινούργια κοινωνία με βασικούς πόλους την πανθρησκεία και την παγκοσμιοποίηση", αναφέρει σε εγκύκλιο του για την αργία της Κυριακής ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.



Σε άλλο σημείο ο κ. Νίκολαος τονίζει: "Η Κυριακή είναι ημέρα του Θεού και του ανθρώπου..η ημέρα αυτή αγιάζει και ενισχύει την πίστη".

"Τέτοιου είδους επιθέσεις θα έχουμε τακτικά από τα συστήματα της Νέας Εποχής", προσθέτει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Μέσα στή γενική ἰσοπέδωση ἀξιῶν καί ἰδανικῶν, πού οἱ σοφοί ἐγκέφαλοι τῆς Νέας Ἐποχῆς ἔχουν ἐπινοήσει καί στό πρόγραμμα ἀποχριστιανοποίησεως τῆς Ἑλληνικῆς Ὀρθοδόξου κοινωνίας ἐντάσσεται καί ἡ κατάργηση τῆς Κυριακῆς ἀργίας μέ τό πρόσχημα βέβαια τῆς προσπάθειας τονώσεως τῆς ἀνταγωνιστικότητος, τῆς αὐξήσεως τῆς ἀπασχολήσεως καί τῆς κινήσεως τῶν ἐμπορικῶν ἐπιχειρήσεων.

Ὅλοι ἀντιλαμβανόμεθα, ὅτι εἶναι σέ ἐφαρμογή ἐπιχείρηση νά μή μείνει τίποτε ὄρθιο γιά νά οἰκοδομηθεῖ ἀπό τήν ἀρχή μία καινούργια κοινωνία μέ βασικούς πόλους τήν πανθρησκεία καί τήν παγκοσμιοποίηση.

Ἡ πολεμική κατά τῆς Κυριακῆς ἀργίας ἔχει μακρά ἱστορία. Ἡ προσπάθεια ἀλλοτριώσεως τῆς ἡμέρας τοῦ Κυρίου εἶναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Οἱ ἀντίθεες δυνάμεις σέ ὅλα τά μέρη τῆς γῆς έχουν κηρύξει ὕπουλο πόλεμο κατά τῆς Κυριακῆς ἀργίας, διότι τήν θεωροῦν ἀνατρεπτική τῶν σχεδίων τους.

Αὐτός ὁ ἀκήρυκτος πόλεμος φωτός καί σκότους ἔχει στόχο τήν Κυριακή, γιατί αὐτή ἡ ἡμέρα ἁγιάζει καί ἐνισχύει τήν πίστη.

Ὑπέρ αὐτῆς ἀγωνίσθηκαν οἱ ἅγιοι Πατέρες ἀπό τούς πρώτους αἰῶνες μέχρι σήμερα, μέ κορυφαῖο τόν Ἅγιο Κοσμᾶ τόν Αἰτωλό, ὁ ὁποῖος στά μαῦρα χρόνια τῆς δουλείας ἀγωνίσθηκε νά μεταθέσει τά παζάρια ἀπό τήν Κυριακή σέ ἄλλη ἡμέρα τῆς ἑβδομάδος, γιά νά ἐκκλησιάζονται οἱ πιστοί καί νά μή βεβηλώνουν μέ τό ἐμπόριο τήν ἁγία ἡμέρα τοῦ Κυρίου.

Κατά τή Γαλλική Ἐπανάσταση τοῦ 1789 εἶχαν φθάσει οἱ ἄνομοι στό σημεῖο γιά ἕνα διάστημα νά καταργήσουν τήν Κυριακή καί ὡς ἡμέρα ἀργίας, νά καθιερώσουν τήν Δευτέρα, τήν ὁποία μάλιστα εἰρωνικά ὀνόμασαν «Ἁγία Δευτέρα».

Σήμερα ἐξακολουθεῖ νά ἰσχύει ἡ Διεθνής σύμβαση τοῦ 1975 πού ἀπαγορεύει αὐστηρά τήν ἐργασία τῶν ἐμπορικῶν ἐπιχειρήσεων τίς Κυριακές.

Ἀπό τό 1992 ὅμως ἔχουν ἀρχίσει μάχη γιά τήν κατάργηση τῆς ἀργίας τῆς Κυριακῆς καί ὅπως φαίνεται ἔχουν ἰσχυρούς ὑποστηρικτές, παρ’ ὅτι ὁ ἐμπορικός κόσμος τῆς πατρίδος μας ὁμοφώνως ἀντιδρᾶ καί τό Συμβούλιο τῆς Ἐπικρατείας ἀπορρίπτει κάθε ἰδέα καταργήσεως τῆς Κυριακῆς ἀργίας.

Ἡ Κυριακή εἶναι ἡμέρα τοῦ Θεοῦ καί τοῦ ἀνθρώπου.

Τήν Κυριακή ἔλαβαν χώρα τά μεγάλα γεγονότα τῆς σωτηρίας τοῦ ἀνθρωπίνου γένους.

Τήν Κυριακή ἔγινε ἡ Ἀνάσταση τοῦ Κυρίου γιά τήν ὁποία ψάλλομε: «Αὕτη ἡ κλητή καί ἁγία ἡμέρα, ἡ μία τῶν σαββάτων, ἡ βασιλίς καί κυρία, ἑορτῶν ἑορτή καί πανήγυρις ἐστί πανηγύρεων...».

Τήν Κυριακή ἔγινε ἡ ἐπιφοίτηση τοῦ Ἁγίου Πνεύματος εἰς τό ὑπερώον τῆς Ἱερουσαλήμ ἐπί τούς Μαθητάς καί Ἀποστόλους.

Τήν Κυριακή ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Θεολόγος στή νῆσο Πάτμο εἶδε τό ὅραμα καί ἔγραψε τό βιβλίο τῆς Ἀποκαλύψεως «ἐγενόμην ἐν τῆ νήσω τῇ καλουμένῃ Πάτμῳ διά τόν λόγον τοῦ Θεοῦ καί διά τήν μαρτυρίαν Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἐγενόμην ἐν πνεύματι ἐν τῇ κυριακῇ ἡμέρα, καί ἤκουσα φωνήν ὀπίσω μου μεγάλην ὡς σάλπιγγος λεγούσης· Ὅ βλέπεις γράψον εἰς βιβλίον καί πέμψον ταῖς ἑπτά ἐκκλησίαις...» (Ἀπ. Ἰω. 1.10).

Τήν Κυριακή συνείρχοντο οἱ Οἰκουμενικές Σύνοδοι καί ἀπεφάσιζαν γιά τά δόγματα τῆς Ἐκκλησίας.

Παλαιότερα τήν Κυριακή ἐτελοῦντο οἱ Γάμοι τῶν πιστῶν καί οἱ Βαπτίσεις τῶν νηπίων, οἱ χειροτονίες τῶν Διακόνων, Πρεσβυτέρων καί Ἐπισκόπων.

Ὅλα τά ἱερά καί ἅγια ἐτελοῦντο τήν Κυριακή, γιατί ἡ Κυριακή εἶναι ἡ ἡμέρα τῆς δευτέρας δημιουργίας, εἶναι ἡμέρα τοῦ Κυρίου, ἡμέρα ἁγιασμένη, εὐλογημένη, δεδοξασμένη.

Ὁ σύγχρονος ἄνθρωπος στή μανία ἀποδομήσεως τῆς κοινωνίας ἀπό τίς πανανθρώπινες ἀξίες καί τά στηρίγματα, πού τήν συγκρατοῦν στήν πορεία της ἐπιδιώκει νά καταργήσει τήν Κυριακή ἀπό τή ζωή μας, νά μᾶς ἀποξενώσει ἀπό τά νοήματά της, νά τήν κάνει, ὅπως εἶναι ὅλες οἱ ἄλλες ἡμέρες τῆς ἑβδομάδος, νά τήν ἀποξενώσει ἀπό τό Θεό καί νά τήν ἀφιερώσει στή λατρεία τοῦ Βάκχου, τῆς Ἀφροδίτης καί τῶν ἄλλων ψευδοθεοτήτων τῆς ἀνομίας.

Σ’ αὐτοῦ τοῦ εἴδους τήν ἀνατροπή δυστυχῶς συνεργοῦν καί πολλοί Χριστιανοί, οἱ ὁποῖοι ἀντί νά τήν χρησιμοποιήσουν γιά τήν πνευματική τους ἐνίσχυση, τήν οἰκογενειακή τους ἑνότητα, τήν σωματική τους ἀνακούφιση, τήν καταναλώνουν σέ γλέντια, ξενύχτια καί σέ ἔργα τοῦ σκότους, μέ τά ὁποῖα αὐτοί οἱ ἴδιοι -χριστιανοί ὄντες- καταφέρουν τό χειρότερο κτύπημα στήν Κυριακή ἀργία.

Γιά τήν Ὀρθόδοξη Ἑλλάδα εἶναι ἀδιανόητη ἡ νομοθετική κατάργηση τῆς Κυριακῆς ἀργίας. Σύσσωμος ὁ πιστός λαός ἀντιδρᾶ, μέ ἐπικεφαλῆς τήν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας, ἡ Ὁμοσπονδία τῶν Ἐμπορικῶν Συλλόγων καί τῶν ἰδιωτικῶν Ὑπαλλήλων, οἱ ἁπλοί οἰκογενειάρχες, οἱ ἐχέφρονες πολίτες πού θέλουν νά ἔχουν τήν Κυριακή ὡς ἡμέρα σχόλης ἀφιερωμένη στό Θεό, στήν οἰκογένεια, στήν παράδοση, στόν ἴδιο τόν ἄνθρωπο.

Ἰδού τί λέγει μεταξύ ἄλλων ἡ Ἐθνική Συνομοσπονδία Ἑλληνικοῦ Ἐμπορίου σέ μία ἐπιστολή πού μᾶς ἀπέστειλε: «Χωρίς τήν Κυριακάτικη ἀργία χαλαρώνουν οἱ κοινωνικοί δεσμοί καί ἐνισχύεται ἡ ἀποξένωση. Τότε ὅλες οἱ μέρες θά μοιάζουν καθημερινές καί ἡ ξεχωριστή Κυριακή θά ἀντιμετωπίζεται τό ἴδιο. Ἡ Κυριακάτικη ἀργία ἐπιβάλλεται νά παραμείνει κανόνας καί ὄχι νά γίνει ἐξαίρεση».

Ὑπέρ τῆς διατηρήσεως τῆς Κυριακῆς ἀργίας ἀκούγονται πολλές φωνές. Τήν κατάργησή της καταδικάζουν ὅλα τά μέλη τῆς ΕΣΕΕ μέ τίς 14 περιφερειακές ὁμοσπονδίες τοῦ ἑλληνικοῦ ἐμπορίου καί τούς 288 τοπικούς ἐμπορικούς συλλόγους σέ ὅλη τήν Ἑλλάδα ἀλλά καί σχεδόν ὅλοι οἱ φορεῖς τῆς ἀγορᾶς.

Τότε γιά ποιούς θά λειτουργεῖ ἡ ἀγορά τίς Κυριακές, ἀφοῦ ἐκεῖνοι πού ζοῦν μέσα σ’ αὐτή μέ πολλά ἐπιχειρήματα ἀρνοῦνται;

Ποιούς θά ἐξυπηρετεῖ τό ἄνοιγμα τῶν καταστημάτων ἀφοῦ οἱ ἴδιοι οἱ ἄνθρωποί τους, πού ζοῦν ἀπό αὐτά καί εἶναι ἡ ἴδια ἡ ζωή τους δέν συμφωνοῦν;

Γιά τούς τουρίστες καί τούς μετανάστες θά ἰσοπεδωθοῦν προαιώνιες ἀρχές τῆς πατρίδος μας;

Δέν θά ἀφήσουμε τίποτε ὄρθιο σέ αὐτόν τόν μαρτυρικό καί αἱματοβαμμένο τόπο;

Ἀδελφοί μου.

Τέτοιου εἴδους ἐπιθέσεις θά ἔχωμε τακτικά ἀπό τά συστήματα τῆς Νέας Ἐποχῆς. Μόλις τελειώνουν τό ἕνα θέμα, ἀνοίγουν τό ἄλλο.

Αὐτά πού θέλουν νά καθιερώσουν εἶναι νάρκες στά θεμέλια τῆς Ὀρθοδοξίας καί τῆς Ἑλληνικῆς Κοινωνίας.

Κρατηθεῖτε ἑνωμένοι μέ τήν πίστη τῶν ἁγίων μας καί τήν παράδοση τῶν Πατέρων μας. Ἡ κρίση αὐτή κάπου θά ξεθυμάνει καί ὕστερα πάλι θά ἀναζητήσωμε τά ἐχέγγυα ζωῆς, προόδου καί πολιτισμοῦ ἀπό τό θησαυροφυλάκιο τῆς χριστιανικῆς μας πίστεως.

Ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ λέγει στόν καθένα μας: «Μή φοβοῦ· ἐγώ εἰμι ὁ πρῶτος καί ὁ ἔσχατος καί ὁ ζῶν, καί ἐγενόμην νεκρός, καί ἰδού ζῶν εἰμι εἰς τούς αἰώνας τῶν αἰώνων, καί ἔχω τάς κλεῖς τοῦ θανάτου καί τοῦ ἅδου» (Ἀπ. Ἰω. 1,18).

Ἀδελφοί μου.

Πρῶτοι ἐμεῖς νά σεβασθοῦμε τήν ἀργία τῆς Κυριακῆς. Νά τήν ἁγιάσουμε μέ τόν ἐκκλησιασμό, τήν ἐξάσκηση τῆς ἀγάπης καί τήν ἐνίσχυση τῶν οἰκογενειακῶν δεσμῶν.

Σᾶς εὔχομαι πλουσία τήν παρά Θεοῦ ἐνίσχυση γιά τήν μαρτυρία τῆς πίστεως καί τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς.






Πηγή: romfea.gr

Γράφοντας στο Bistro Numper Une...

$
0
0




Θέλει η ψυχή να επαναστατήσει μα δεν τα καταφέρνει,
το δηλητήριο που τρέχει στις φλέβες της, δεν είναι πια
κόκκινο μα ούτε λευκό, τη νάρκωσε, η χαμένη αθωότ-
ητα σπάνια υμνήθηκε καθώς της πρέπει, σχεδόν ποτέ.
Γιατί ο φόβος της ψεύτικης μιζέριας που τόσο ύπουλα
κι εύκολα έκανε το αίμα δηλητήριο στην ψυχή, δεν την
άφησε ν' αγαπήσει το μικρό αυτό, μα σπάνιο μαργαριτ-
άρι. Τόσο σπάνιο, όσο τ' αστέρια μέσα στα χέρια μας.
Ναι. Η χαμένη αθωότητα αγάπη ονομάζεται. Τα βλέπε-
τε τα παιδιά εκεί έξω; Τόσες πρέπει να γίνουν οι ντρο-
πες της ψυχής για να γίνει ανθρώπινη. Ντρέπομε που
απαιτώ να ξεχωρίζω άνθρωπος. Θαυμάζω με θλίψη
τους ανθρώπους που επαναστάτησαν με την μόνιμη σι-
ωπή τους. Δάσκαλε, στο ίδιο ποτάμι βαδίσαμε σ' απέν-
αντες όχθες. Δεν έπρεπε ν' αφήσεις ατμός να γίνουν
οι χαμένες αθωότητες. Ξέρω, είναι μάταιο να ζωγραφ-
ίσης το δηλητήριο που τρέχει ζεστό μέσα στις φλέβες.
Τους πόνους σου όμως, αχθοφόρος η πλάση τους
δέχτηκε.




Εις μνήμην Δημήτρη Λιαντίνη






ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ

$
0
0


Πίσω από τους πυκνούς ίσκιους ατμών δυό
κρεμαστοί κήποι γεμίζουν το φως μου με την
δίψα του οδοιπόρου που κουβαλά την άνθιση.
Αγκαλιά δρόσισε στο άγγιγμα μια γραμμή
κορμοστασιάς όταν θέλησες να φτάσεις το ζα-
ρκάδι που στην ανέμελη χλόη είχε βηματισμό
μιας παλιάς θύμησης που μύριζε σύντριψη.


Εφτασφράγιστο μυστικό μου τα κλειδιά σου
φύτεψα σε τέσσερις εποχές και έκρυψα σε
τρεις άνεμους. Να μου χαμογελάς κι εγώ να
μιλήσω στον ήλιο να κατέβει να μου πλένει με
ζέστη τα ξυπόλυτα πόδια μου.


Να μου ψιθυρίζεις τα μυστικά που ακούς στο
κελάϊδημα των πουλιών όταν μ' απορία κοιτούν
τον χορό των ονείρων μου καθώς ψηλαφίζω στα
χέρια ζητιάνων το δείλη που δεν είχαν ποτέ.


Γίνε σπόρος να μουσκέψω τη νοσταλγία να χο-
ρτάσω καρπό αυτούς που δεν παραπονέθηκαν
ποτέ. Απόδημη πρωινή εξαφάνιση σκονισμένου
ορίζοντα θάμπωσέ με με το φως που δεν γυρίζει
πίσω ποτέ. Δώσε στους ήχους μου τα χρώματα
που διψάνε, άδειασε τους ουρανούς σου στο ραβδί
που κρατώ τις εκπλήξεις ν' αντέχω και κάντο σημείο
το δρόμο μη χάσει ο πρωτόπλαστος έρωτας.


Κι αν γίνω απόσταση από δυό γραμμές μιας
αιώνιας διάρκειας, θα έρθω στο τριαντάφυλλο
που μ' αυτό σκουπίζεις τ' ανοιξιάτικα δάκρυα
όταν τη χαρά σου στην πλάση δωρίζεις
και μ' αυτήν την μεθάς.







Τί είναι ο Μεταβολισμός, απο τι επηρεάζεται και πως καταστρέφεται απο τις λάθος δίαιτες

$
0
0
Γράφει η Αποσπόρη Αικατερίνη, Ειδική Διαιτολόγος
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

Για να καταλάβετε για το πώς λειτουργεί ό οργανισμός μας πρέπει να ξέρετε μερικά βασικά πράγματα για αυτόν. Έτσι θα σας λυθούν κάποιες απορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του και γιατί δεν πρέπει να «παίζουμε» διατροφικά με αυτόν, κυρίως εκείνοι που τώρα ακολουθούν και κάποιο πρόγραμμα νηστείας.



Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια.

Γιατί χρειάζεται ενέργεια? Για να παραμείνει ζωντανό, για να λειτουργήσουν σωστά όλα τα όργανα του όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά, ο εγκέφαλος. Για να γίνονται σωστά όλες οι λειτουργίες του όπως η αναπνοή, ή κυκλοφορία του αίματος. Ενέργεια για να είμαστε υγιείς. Η ενέργεια αυτή μετριέται σε θερμίδες.

Από πού παίρνει αυτή την ενέργεια? Την ενέργεια αυτή ο οργανισμός μας την παίρνει μόνο από τις τροφές. Κάθε μέρα, ο οργανισμός μας χρειάζεται 40 διαφορετικές θρεπτικές ουσίες.
Καμία τροφή δεν περιέχει όλες αυτές τις ουσίες μαζί, και καμία τροφή δεν πρέπει να αποκλείεται. Γιατί όλες μαζί συνεργάζονται ,αλληλοσυμπληρώνονται και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα η μία της άλλης.


Ποιες είναι αυτές οι ουσίες και γιατί τις χρειαζόμαστε?

Οι πρωτεΐνες φτιάχνουν καινούργια κύτταρα και ιστούς στο δέρμα, στους μυς και σε όλα τα όργανα του σώματός μας. Βοηθούν τον οργανισμό να κατασκευάσει ορμόνες και σημαντικά ένζυμα καθώς και την αιμογλοβίνη στο αίμα.

Οι υδατάνθρακες , δίνουν τροφή και ενέργεια σε όλους τους μυς του σώματος και στον εγκέφαλο για να λειτουργήσει σωστά.

Τα λίπη δίνουν και αυτά ενέργεια στο μυς του σώματος για να κινηθεί να τρέξει να δουλέψει. Προφυλάσσουν τα όργανα του σώματος από τα χτυπήματα και βοηθούν στο να προσαρμοστεί ο οργανισμός στις αλλαγές τις θερμοκρασίας. Ορισμένα από αυτά τα λίπη βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει βασικές βιταμίνες που διαλύονται μόνο στο λίπος όπως A D E K .

Οι βιταμίνες , τα μέταλα και τα ιχνοστοιχεία, δρουν σαν καταλυτές και συνεργάζονται μεταξύ τους και με τις προηγούμενες θρεπτικές ουσίες μέσα στον οργανισμό. Όταν λείπει έστω και μία ουσία το σώμα χάνει την ισορροπία του και δεν μπορεί να λειτουργήσει στο βέλτιστο επίπεδο. Για παράδειγμα, ο χαλκός είναι βασικό ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την λειτουργία της αναπνοής. Χρειάζεται σίδηρος και χαλκός για γίνει η σύνθεση του οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια (φρούτα-όσπρια- καρύδια- οστρακοειδή). Για παραχθούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια πρέπει να συνεργαστούν επίσης με τη βιταμίνη Β12 (αυγά τυρί, γιαούρτι, κρέας ) και με το κοβάλτιο (λαχανικά-γάλα).

Οι φυτικές ίνες. βοηθούν στην καλή λειτουργία των εντέρων. Αυτά όταν λειτουργούν σωστά απορροφούν όλες τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές, και μας προστατεύουν από τις μολύνσεις που δημιουργούνται από τις συσσωρευμένες τοξίνες. Επίσης ελέγχουν το σάκχαρο του αίματος και παρασύρουν ποσότητες λίπους από τις αρτηρίες επομένως κατεβάζουν την χοληστερίνη.

Το Νερό, αποτελεί τα 2/3 του σώματός μας και η έλλειψή του προκαλεί αφυδάτωση και σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό από την κατακράτηση τοξικών ουσιών.


Τα γονίδια μας

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μεταβολικό ρυθμό, την ταχύτητα δηλαδή που αφομοιώνει την ενέργεια-θερμίδες που παίρνει από τις τροφές. Ο ρυθμός αυτός εξαρτάται κυρίως από τα γονίδιά του.

Βασικοί συντελεστές για το αν ένα άτομο θα είναι παχύ ή αδύνατο είναι το γονίδιο της παχυσαρκίας, κάποιες πρωτεΐνες μεταβολισμού και η λεπτίνη που είναι μια πρωτεΐνη-ορμόνη που παράγεται στα λιποκύτταρα από το γονίδιο της παχυσαρκίας. Η λεπτίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να διατηρήσει το βάρος μας στο γενετικά προκαθορισμένο επίπεδο. Αφού παραχθεί λεπτίνη στα λιποκύτταρα αυτή μέσω του αίματος φθάνει στον εγκέφαλο. Αν όλα λειτουργούν σωστά, παίρνουμε δηλαδή όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται οργανισμός μας , ο εγκέφαλος δίνει εντολή για μείωση της όρεξης και αύξησης των καύσεων ώστε να ελαττωθεί η συγκέντρωση λίπους στο σώμα.

Για να παραχθεί όμως η λεπτίνη και οι άλλες πρωτεΐνες μεταβολισμού πρέπει να παραχθούν από τον οργανισμό ορμόνες που προκαλούν τις αντιδράσεις αυτές και δίνουν το ερέθισμα στους νευροδιαβιβαστές. Οι ορμόνες αυτές δεν υπάρχουν αποθηκεμένες μέσα στον οργανισμό. Για να τις παρασκευάσει ο οργανισμός πρέπει να πάρει τις αντίστοιχες ουσίες από τις τροφές.

Όλες οι τροφές δεν περιέχουν τις ίδιες ουσίες. Ούτε όλα τα λιποκύτταρα και τα ειδικά όργανα παράγουν τις ίδιες ουσίες. Κάθε μία λιποτροπική ουσία του οργανισμού για να παραχθεί πρέπει να ενωθεί με μία άλλη συγκεκριμένη που υπάρχει μέσα στις τροφές.


Πόση ενέργεια χρειάζομαι

Το πόσο πρέπει να ζυγίζεται και το πόση ενέργεια- θερμίδες πρέπει να παίρνεται σε μία ημέρα εξαρτάται από τον μεταβολικό σας ρυθμό.

Υπάρχουν όμως παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολικό μας ρυθμό και τις ανάγκες μας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία μέσα σε μία ημέρα.

Α. Ο βασικός μεταβολισμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος μπορεί στις 10 η ώρα να χρειάζεται 1500 θερμίδες ενώ ένας άλλος να χρειάζεται 2000 θερμίδες. Επίσης η σωματική του δραστηριότητα μπορεί να απαιτεί περισσότερες θερμίδες , για παράδειγμα ένας άνθρωπος να «καίει» 500 θερμίδες την ίδια μέρα για 1 ώρα αερόβιας γυμναστικής και την επόμενη να «καίει» 400 θερμίδες ή 600 θερμίδες .

Β. Ενώ θεωρείται ότι οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες αποδίδουν ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων στην πραγματικότητα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σημασία δεν έχει πόσες θερμίδες καταναλώνουμε αλλά τι ποιότητας θερμίδες είναι αυτές πως τις επεξεργάζονται τα κύτταρά μας και το πώς τις «καίει» ο οργανισμός. Ο έλεγχος του βάρους δεν είναι ζήτημα θερμίδων αλλά ζήτημα ισορροπίας της κυτταρικής ενέργειας. Η ισορροπία αυτή εξαρτάται από την ύπαρξη θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας.


Η ισορροπία αυτή επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

Η δραστηριότητα που έχει κάθε μέρα (αν γυμνάζεται καθημερινά, αν γυμνάζεται μία φορά την εβδομάδα, δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, το είδος της εργασίας που έχει και άλλα).

Την κατάσταση της υγείας του ( αν έχει χαμηλό αιματοκρίτη, αν έχει υψηλό σίδηρο, αν έχει θυρεοειδή, αν έχει χοληστερίνη, αν είναι σε εμμηνόπαυση, αν πάει για εμμηνόπαυση, αν έχει έλλειψη κάποιων βιταμινών ή μετάλλων ή ιχνοστοιχείων κ.λπ.)

Την φαρμακευτική αγωγή την οποία παίρνει (εδώ πρέπει να πούμε ότι και το πιο απλό φάρμακο για τον πονοκέφαλο έχει τις επιπτώσεις του στον οργανισμό. Για παράδειγμα, ένα αναλγητικό εξαντλεί τα αποθέματα του οργανισμού σε βιταμίνες Β6, C και την βιταμίνη Κ. Άλλο παράδειγμα είναι η αντιβίωση που εξαντλεί τα αποθέματα του οργανισμού σε βιταμίνες Α, Β1,Β2, Β6,Β12,C,D,K.

Τον δείκτη μάζας λίπους που έχει.

Πού έχει συγκεντρωμένο το λίπος, αν είναι στα κάτω άκρα ή στην κοιλιά.

Αν έχει κάνει στερητικές δίαιτες, υποθερμιδικές δίαιτες και την ψυχολογική του κατάσταση.

Γιατί λοιπόν δεν πρέπει να ακολουθείτε λανθασμένη διατροφή και λανθασμένες δίαιτες ?

1ον Γιατί η απώλεια που θα έχετε δεν θα είναι λίπους αλλά μυικής μάζας και υγρών.

2ον αφού χάνουμε μυική μάζα πέφτει και ρυθμός του μεταβολισμού.

Αυτό είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία σας. Γιατί ο μεταβολισμός που είναι προκαθορισμένος σε έναν ρυθμό αναστατώνεται. Ο οργανισμός νομίζει ότι απειλείται με αφανισμό και προσπαθεί να επιζήσει μειώνοντας το ρυθμό του μέχρι και το μισό.

3ον βασικότερο «ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΠΟΛΥΣΗΣ».

Ο οργανισμός μας είναι ένα εργοστάσιο που οι λειτουργίες του είναι αλληλένδετες. Παίρνει δηλαδή από τις τροφές που τρώμε τα θρεπτικά συστατικά ( βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, ιχνοστοιχεία, μέταλλα) και τα στέλνει στα όργανα που χρειάζονται, όπου εκεί ενώνονται με άλλες ουσίες που εκκρίνουν αυτά τα όργανα. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η διαδικασία της λιπόλυσης ( δηλαδή το κάψιμο του λίπους). Είναι δηλαδή μία φυσική λειτουργία του οργανισμού μας.

Επίσης κάθε άνθρωπος θέλει συγκεκριμένες ποσότητες θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων.

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής, απευθυνθείτε στον ειδικό διαιτολόγο. Μην παίζεται με την υγεία σας καταστρέφοντας τον μεταβολισμό σας. Κανένα μαντζούνι, δίαιτα φίλης ή περιοδικού, ή συμπλήρωμα διατροφής, βιταμίνες και άλλα «μαγικά» τρικ δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε το πραγματικά περιττό σας βάρος, παρά μόνο μία διατροφή την οποία έχει συντάξει διαιτολόγος. Όπως για κάθε ασθένεια-πάθηση υπάρχει η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία με την κατάλληλη δοσολογία που την υποδεικνύει ο γιατρός , έτσι και για κάθε οργανισμό υπάρχει συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα που μόνο ένας διαιτολόγος μπορεί να μας υποδείξει.


Πηγή: .notospress.gr





Βασικός Μεταβολισμός

Της Θεανούς Γουμενάκη
Διατροφολόγου – Διαιτολόγου

Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους να παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να χάσουν βάρος, παρόλο που ακολουθούν διαιτολόγιο χαμηλών θερμίδων και να αναρωτιούνται γιατί άλλοι άνθρωποι όσο και να τρώνε δεν παχαίνουν. Η απάντηση στο θέμα αυτό είναι ότι ευθύνεται ο βασικός μεταβολισμός.


Τι είναι ο Βασικός Μεταβολισμός;

Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) αντιπροσωπεύει την ελάχιστη απαιτούμενη από το σώμα ενέργεια (θερμίδες) , σε κατάσταση ηρεμίας, για την εκτέλεση των ζωτικών λειτουργιών, όπως η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά από το σώμα είναι για τη συντήρηση των ζωτικών λειτουργιών. Ο Βασικός μεταβολισμός είναι μοναδικός για κάθε άνθρωπο, όπως και τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Συνεπώς, για να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής για την απόκτηση ιδανικού σωματικού βάρους θα πρέπει να γνωρίζουμε τον Βασικό Μεταβολισμό.


Από τι εξαρτάται ο Βασικός Μεταβολισμός;

Το Φύλο
Οι γυναίκες έχουν κατά κανόνα περισσότερο λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό από ότι οι άντρες. Η σναλογία λίπους και μυϊκού ιστού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις «καύσεις» του σώματος. Συνεπώς, οι άντρες ξοδεύουν «καίνε» μεγαλύτερη ενέργεια από τις γυναίκες και μεταβολίζουν καλύτερα.

Ο Μυϊκός Ιστός
Πρόκειται για τον πιο ενεργό μεταβολικό ιστό του σώματος . Όσο πιο αυξημένη είναι η μυϊκή μάζα τόσο πιο αυξημένος παρουσιάζεται και ο βασικός μεταβολισμός. Οι αθλητές και άτομα με δραστηριότητες ή εργασία

Ο Λιπώδης ιστός
Μέρος του λιπώδους ιστού, ιδίως το λίπος στην κοιλιά, πιθανόν να συνδέεται με τον βασικό μεταβολισμό. Έχει λοιπόν διαπιστωθεί ότι τα παχύσαρκα άτομα και ειδικά αυτά με συσσώρευση λίπους στην κοιλιά (ανδρικού τύπου παχυσαρκία) έχουν χαμηλότερο βασικό μεταβολισμό.

Η Ηλικία
Όσο μεγαλώνουμε ο βασικός μεταβολισμός μας μειώνεται. Και αυτό γιατί με την παρέλευση των ετών μειώνεται ο μυϊκός ιστός του σώματός μας ενώ αυξάνεται το λίπος.

Η Άσκηση
Η άσκηση βοηθά στο να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα, επομένως αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός και οι καύσεις του σώματος. Κατά τη διάρκεια της άκησης ο μεταβολισμός μας αυξάνεται ανάλογα με την ένταση και παραμένει αυξημένος, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό, για αρκετή ώρα μετά τη διακοπή της.

Αυστηρές Δίαιτες
Η πέψη, σαν λειτουργία του οργανισμού, «καίει» θερμίδες. Μειώνοντας λοιπόν κατά πολύ την ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε, ο οργανισμός μας μειώνει και τον ρυθμό του μεταβολισμού για να εξοικονομήσει ενέργεια.Αν θέλουμε να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας δεν πρέπει να μειώσουμε τα γεύματα που τρώμε αλλά να φροντίσουμε να είναι ισορροπημένα. Επιπλέον, η κατανάλωση μικρών γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά 3 με 4 ώρες) βοηθά στη σωστότερη κατανομή των προσλαμβανομένων θερμίδων, αυξάνοντας έτσι το βασικό μεταβολισμό.

Καφές και τσιγάρο
Έχει υπολογιστεί ότι μία δόση (200 mg) καφεΐνης , ιδιαίτερα μετά το γεύμα, αυξάνει το βασικό μεταβολισμό κατά 5% με 8%. Μακροχρόνια η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την ταχύτητα του μεταβολισμού, καθώς ο οργανισμός λειτουργεί και οξυγονώνεται καλύτερα. Βραχυχρόνια όμως, προκαλεί μια προσωρινή μείωση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη διατροφική αντιμετώπιση.

Οι Ορμόνες
Ο θυροειδής αδένας ελέγχει το ρυθμό με τον οποίο το σώμα διεξάγει τις διάφορες αναγκαίες μεταβολικές λειτουργίες του. Παράγει τρεις βασικές ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη, οι οποίες ρυθμίζουν την ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός διεκπεραιώνει τις χημικές λειτουργίες, δηλαδή τον μεταβολικό ρυθμό. Στην περίπτωση που ο θυροειδής αδένας υπολειτουργεί ( υποθυροειδισμός) παρατηρείται αύξηση βάρους, στην αντίθετη περίπτωση (υπερθυροειδισμός) παρουσιάζεται απώλεια βάρους.


Πώς μπορώ να μάθω αν ο Μεταβολισμός μου είναι «αργός» ή «γρήγορος»;

Ο Διατροφολόγος μπορεί με τη χρήση εξειδικευμένης συσκευής, η οποία μετράει τον όγκο του εκπνεόμενου οξυγόνου, να πραγματοποιήσει την ακριβή μέτρηση του βασικού μεταβολισμού. Μην ξεχνάτε ότι άτομα ίδιου φύλου, ίδιου ύψους, ίδιου βάρους και ηλικίας μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικό Βασικό Μεταβολισμό! Μετρήστε το βασικό σας μεταβολισμό για τη διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου!




Πηγή: rethemnosnews.gr

Έκκληση στους Έλληνες να γίνουν αιμοδότες από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία

$
0
0
Έκκληση σε όλους τους Έλληνες να γίνουν αιμοδότες, δωρητές μυελού των οστών, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος, απευθύνει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), με την ευκαιρία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων, 21-28 Ιουνίου 2013».



«Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε κι εσύ εθελοντής δότης» είναι το σύνθημα της εκστρατείας που υλοποιεί η ΕΑΕ, με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης για αύξηση των εθελοντών δοτών.

Κι’ αυτό γιατί, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕ, η Ελληνική Δεξαμενή εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων είναι πολύ ισχνή (μόλις 30.000 δότες), με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων για τους Έλληνες ασθενείς να προέρχεται από το εξωτερικό.

Μόλις μόνο το 30% των ασθενών διαθέτουν συμβατό αδελφό για να χρησιμοποιηθεί ως δότης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η λύση είναι η ανεύρεση μοσχεύματος είτε από κάποιο μη συγγενή συμβατό δότη, είτε από αποθηκευμένο ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Η ανεύρεση συμβατού δότη είναι πιθανότερη μέσα στην εθνική δεξαμενή. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από 100 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από μη συγγενείς συμβατούς δότες , αριθμός ανάλογος με τις αναπτυγμένες χώρες και με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η αναζήτηση και η μεταφορά μοσχεύματος από το εξωτερικό κοστίζει από 10.000-25.000 ευρώ, ποσό που καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο με σημαντική χρονική καθυστέρηση, γεγονός που αναγκάζει τους ασθενείς να προκαταβάλουν τα χρήματα.

«Είναι αδιανόητο στην εποχή των μνημονίων και της λιτότητας να δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την αναζήτηση μοσχευμάτων στο εξωτερικό, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να τα βρούμε στη χώρα μας και οι πόροι αυτοί να διατεθούν σε άλλους τομείς υγείας που υπάρχει ανάγκη» τόνισε σε Συνέντευξη Τύπου η Γενική Γραμματέας της ΕΑΕ κ Ελισάβετ Γρουζή (Αιματολόγος Συντονίστρια Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας, ΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας».

«Η έκκληση, συμπλήρωσε η κ Γρουζή, απευθύνεται και προς την πολιτεία προκειμένου να οργανώσει ανάλογη καμπάνια για τη συνεχή ενημέρωση του κοινού, ενώ συγχρόνως είναι απαραίτητη η χρηματοδότηση και η στελέχωση των εμπλεκόμενων τμημάτων των Νοσοκομείων και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση και ανανέωση των δοτών».

Ο εθελοντισμός, όπως εξήγησε η κ Γρουζή, δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, που στις σημερινές αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη και κυρίως, επιτακτική. Μάλιστα, όπως τονίστηκε από τους γιατρούς, η ηθική ικανοποίηση είναι τεράστια όταν γνωρίζουμε πως από το δικό μας αίμα σώθηκε ένα μικρό παιδί η ένας συνάνθρωπος μας. Η διαδικασία για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων είναι απλή και ανώδυνη.


ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πολύτιμη πηγή αιμοποιητικών κυττάρων για αλλογενή μεταμόσχευση αποτελεί και το ομφάλιο αίμα που έχει αποθηκευθεί σε δημόσια και όχι σε ιδιωτική τράπεζα. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο δημόσιες τράπεζες: η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και η Τράπεζα στο Νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” στη Θεσσαλονίκη. Σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργούν περισσότερες από 55 δημόσιες τράπεζες, με 550.000 μονάδες ομφάλιου αίματος, από τις οποίες έχουν γίνει περίπου 30.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις.

«Δυστυχώς όμως, όπως τόνισε ο κ Γραφάκος (Αιματολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και Πρόεδρος της Επιτροπής Εθελοντισμού της ΕΑΕ), τόσο ως προς την ύπαρξη μη συγγενών δοτών όσο και ως προς την αποθήκευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε δημόσιες τράπεζες τα πράγματα στη χώρα μας είναι απογοητευτικά».

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένοι μόνο 30.000 εθελοντές δότες μυελού, σε αντίθεση με την Κύπρο, που διαθέτει 121.000 δότες, τη στιγμή που ο πληθυσμός της χώρας μας είναι πάνω από 12 φορές μεγαλύτερος !

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, λειτουργούν 20 ιδιωτικές τράπεζες ομφάλιου αίματος με άγνωστο αριθμό αποθηκευμένων μονάδων, που είναι εξαιρετικά απίθανο να χρησιμεύσουν τόσο για αυτόλογη, όσο και για αλλογενή χρήση, παρά την παραπλανητική πληροφόρηση εκ μέρους τους αναφορικά με τη μελλοντική χρησιμότητα της αυτόλογης κατάθεσης.

«Αν υπήρχαν 100.000 Εθελοντές Δότες Μυελού και 10.000 Μοσχεύματα Ομφάλιου Αίματος, στην Ελλάδα, θα μπορούσε να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, για την πλειοψηφία των Ελλήνων ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση », ανέφερε ο κ Γραφάκος.


ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΝΙΚΟΥΝ ΤΗ ΝΟΣΟ

«Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου 1.400 νέες περιπτώσεις λευχαιμίας και 2.000 λεμφωμάτων. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να θεραπεύουμε σημαντικό αριθμό ασθενών με λευχαιμίες και λεμφώματα» ανέφερε η Αντιπρόεδρος της ΕΑΕ κα Χάρις Ματσούκα (Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Αιματολογικού Τμήματος, ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»). Συγκεκριμένα όπως τόνισε η κα Ματσούκα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και έχουν συντελεσθεί σημαντικές νίκες κατά των νοσημάτων αυτών, ώστε ποσοστό 70% των ασθενών να ελέγχονται ικανοποιητικά με τις θεραπείες που υπάρχουν.

Ενδεικτικά, συνεχίζει η κα Ματσούκα η προσθήκη στη χημειοθεραπεία του μονοκλωνικού ριτουξιμάμπη (εμπορικό όνομα Mabthera) βελτιώνει ουσιαστικά τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας σε μια μεγάλη κατηγορία μη Hodgkin λεμφωμάτων. Στο λέμφωμα Hodgkin τελευταία χρησιμοποιείται ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (Brentuximab vedotin, εμπορικό όνομα Adcetris) που συνδέεται με το αντιγόνο CD30. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά ως προς το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε να επιβεβαιωθούν και σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Στη χρόνια μυελογενή λευχαιμία (ΧΜΛ) και στο 20% των ενηλίκων με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία υπάρχει το υβριδικό γονίδιο bcr/abl, για τα προϊόντα του οποίου έχουν σχεδιασθεί ειδικοί αναστολείς, με εντυπωσιακά ορισμένες φορές θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι ελπίδες είναι, οι στοχευμένες θεραπείες αυτού του τύπου, να επεκταθούν και σε άλλα νεοπλάσματα. Ο πρώτος αναστολέας που χρησιμοποιήθηκε στην κλινική ήταν το Imatinib (εμπορικό όνομα, Glivec). Η θεραπεία ήταν πολύ καλά ανεκτή και ο ουσιαστικός έλεγχος του νοσήματος επιτεύχθηκε στην πλειοψηφία των ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τότε το νόσημα μπορούσε να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά μόνο με μεταμόσχευση, θεραπεία με θνητότητα 10%-40%. Πιο πρόσφατα χρησιμοποιούνται στη κλινική πράξη οι αναστολείς 2ης γενιάς, Dasatinib (εμπορικό όνομα, Sprycel) και Nilotinib (εμπορικό όνομα, Tasigna), που έχουν ταχύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα και με διαφορετικές παρενέργειες από του Imatinib, ώστε να χρησιμοποιούνται με επιτυχία όταν η θεραπεία με το Imatinb δεν μπορεί να δοθεί λόγω παρενεργειών. Τέλος η διαφαινόμενη μελλοντική ελπίδα (κυρίως από τη χρήση του Nolotinib) είναι ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών με ΧΜΛ που είναι υποψήφιοι για κλινικά πρωτόκολλα «διακοπής θεραπείας» ή «αποδέσμευσης από την δια βίου θεραπεία». Αν τα αποτελέσματα των μελετών είναι θετικά, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για μάχη χωρίς προηγούμενο στη μάχη κατά του καρκίνου.




Πηγή: rethemnosnews.gr

Έρευνα: Τέσσερα χρόνια κρίσης. Πόσο μειώθηκε το εισόδημα των Ελλήνων

$
0
0
Τις συνέπειες της κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά, καταγράφει η πανελλήνια έρευνα της Focus Bari «Recession Study».



Κατά 30% και πλέον σε σχέση με το 2009έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, το μηνιαίο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. Για σημαντική μερίδα του κοινού (30%)η μείωση του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος σε σχέση με το 2009 είναι μεγαλύτερη από… 50%.

Ταυτόχρονα ένας στους τέσσερις Έλληνες (26,7%) δηλώνει ότι στα τελευταία 4 χρόνια κάποιο μέλος της οικογένειάς του έχει χάσει τη δουλειά του, ενώ μία στις 15 οικογένειες υποχρεώθηκελόγω οικονομικών συνθηκών να αλλάξει κατοικία (5,7%).


Αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς

Η μείωση δαπανών στα νοικοκυριά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν, αφορά τόσο στα καθημερινά μικροέξοδα, όσο και στις μεγαλύτερες αγορές.

Οι τομείς στους οποίους έγιναν οι μεγαλύτερες περικοπές εξόδων (δηλαδή οι τομείς που το κοινό δηλώνει ότι λόγω της κρίσης έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό ή έχει κόψει τελείως την κατανάλωση προϊόντων/υπηρεσιών) είναι η ένδυση και η υπόδηση (70,2%), οι αγορές για το σπίτι και τα έξοδα συντήρησής του (70,4%), η ψυχαγωγία (70,2%), τα καθημερινά μικροέξοδα, (69,5%), τα ταξίδια και οι διακοπές (65,9%) και τα έξοδα μετακίνησης (61,9%). Τα είδη διατροφής έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το 25,4% των πολιτών.

Παράλληλα ο καταναλωτής έχει εστιάσει πλέον την προσοχή του «μόνο στα απαραίτητα», όπως δηλώνει ο ίδιος, μετά από προσεκτική «επαναξέταση αναγκών».

Η «αναζήτηση εναλλακτικών» πριν την αγορά ενός προϊόντος παραμένει βασική παράμετρος στην καταναλωτική του συμπεριφορά, ενώ (σε σχέση με 3 χρόνια πριν ( πολλοί περισσότεροι δηλώνουν στροφή προς τα private labels και την εκμετάλλευση εκπτώσεων και προσφορών στα επώνυμα προϊόντα.


Αποταμίευση; Last year…

Λόγω της κρίσης, η δυνατότητα αποταμίευσης των Ελλήνων φθίνει σταθερά από το 2010 φτάνοντας στο αποτέλεσμα να αποταμιεύει σήμερα μόνο ένας στους επτά (14,1%) συμπολίτες μας.

Τέλος, Το αισιόδοξο εύρημα της έρευνας, είναι ότι το κοινό που δηλώνει «πολύ αγχωμένο» εξαιτίας της κρίσης και των συνεπειών της σε σχέση με έναν χρόνο πριν, καταγράφεται σταδιακά μειούμενο, αν και πρόκειται ακόμα για ένα μεγάλο ποσοστό κοινού (40%), το οποίο μάλιστα αφορά κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες.

H πανελλήνια ετήσια έρευνα της Focus Bari έγινε με δείγμα 11.000 ατόμων και πήραν μέρος πολίτες από 18-70 ετών



Πηγή: rethemnosnews.gr

Πυρετός… ο πιο παρεξηγημένος μας σύμμαχος!

$
0
0
Γράφει ο Νίκος Βαράκης, παιδίατρος

Συχνά ταυτίζουμε τον πυρετό με την ασθένεια. Νομίζουμε ότι εάν ρίξουμε τον πυρετό του παιδιού, το θεραπεύουμε και δεν κινδυνεύει από μηνιγγίτιδα, πνευμονία ή κάτι άλλο σοβαρό.



Δεν είναι λίγες οι φορές που η αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι καν πυρετός, αλλά οφείλεται σε άλλες καταστάσεις όπως αυξημένο μεταβολισμό, καύσεις ή άσκηση.

Ο πυρετός είναι σύμπτωμα και υποχωρεί όταν θεραπεύουμε την αιτία του, δηλαδή την αρρώστια που τον προκαλεί. Επειδή όλα δείχνουν ότι αποτελεί μέρος της άμυνας του οργανισμού μας και μάλλον ο πιο παρεξηγημένος μας σύμμαχος, θα προσπαθήσoυμε να τον …αποκαταστήσουμε, και να σας δείξουμε τους σωστούς τρόπους αντιμετώπισής του.




Τι ονομάζουμε πυρετό;

Πυρετό ονομάζουμε την ελεγχόμενη από τον οργανισμό μας, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Η θερμοκρασία του σώματός μας ελέγχεται, για να παραμείνει όσο το δυνατό σταθερή, από «αισθητήρες» στο δέρμα, τους μύες και το αίμα που καταλήγουν σε ένα “θερμοστάτη” στον εγκέφαλο.

Προσπαθήστε να φανταστείτε τον εαυτό σας στην Αλάσκα… Όταν εκτεθούμε σε κρύο, ο θερμοστάτης μας ανιχνεύει την πτώση της θερμοκρασίας. Θέτει σε λειτουργία αμυντικούς μηχανισμούς για να την αυξήσει, κυρίως στον κορμό και στο κεφάλι, όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα όργανα μας (σπλάχνα και εγκέφαλος). Έτσι, ανακατανέμει το αίμα, «θυσιάζοντας» την αιμάτωση χεριών και ποδιών, τα οποία κρυώνουν για να κρατηθεί ζεστό το σώμα. Κατακρατά τον ιδρώτα, προκαλεί τρόμο στους μύες (ρίγος) για να αυξήσει τις καύσεις και δημιουργεί το αίσθημα του κρύου αναγκάζοντάς μας να προσπαθήσουμε να ζεσταθούμε.

Αντίστροφα, τώρα για ταξιδέψτε με την φαντασία σας μέχρι τη Σαχάρα… Όταν βρεθούμε σε ζεστό περιβάλλον, ο θερμοστάτης προσπαθεί να μας δροσίσει. Προκαλείται έκκριση ιδρώτα, αίσθημα ζέστης ώστε να θέλουμε να δημιουργήσουμε κρύο περιβάλλον (βγάζουμε τα ρούχα, βρεχόμαστε…) και αίσθημα δίψας για αναπλήρωση των υγρών που χάνουμε.




Για σκεφτείτε τώρα


Μήπως το σκηνικό στην Αλάσκα, θυμίζει το παιδί μας όταν βάζει πυρετό και «παγώνουν τα χεράκια και τα ποδαράκια του, ενώ διαμαρτύρεται ότι κρυώνει παρόλο που δεν κάνει κρύο»; Πυρετογόνες ουσίες, που εκκρίνει ο οργανισμός μας ή ο «εισβολέας» (ιός ή μικρόβιο), ρυθμίζουν το θερμοστάτη μας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Ο οργανισμός του παιδιού θεωρεί τους 40 ή 41οC ως φυσιολογική θερμοκρασία και προσπαθεί να την φτάσει.


Μήπως το σκηνικό στη Σαχάρα θυμίζει το παιδί μας όταν του πέφτει ο πυρετός, «γίνεται μούσκεμα στον ιδρώτα και πετάει τα σκεπάσματα διαμαρτυρόμενο ότι ζεσταίνεται»; Ο θερμοστάτης μας ξαναρυθμίζεται κοντά στη φυσιολογική θερμοκρασία και όλοι οι μηχανισμοί μπαίνουν σε λειτουργία για να ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματος.


Γνωρίζετε ότι …


Το 1927 το βραβείο Νόμπελ ιατρικής απονεμήθηκε στον W.Jauregg ο οποίος εφάρμοζε στους ασθενείς του πυρετοθεραπεία, χορηγούσε δηλαδή ουσίες που προκαλούν πυρετό για να τους γιατρέψει.




Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπου;


Ο θερμοστάτης μας δίνει την δυνατότητα διακύμανσης της θερμοκρασίας ανάλογα με τις ανάγκες του μεταβολισμού, της ανάπτυξης, και των δραστηριοτήτων μας.


-Τα βρέφη έχουν φυσιολογικά μεγαλύτερη θερμοκρασία από τα παιδιά και τους ενηλίκους (φυσιολογική θερμοκρασία μέχρι 37,4οC).


-Το πρωί η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, ενώ το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ μπορεί να είναι φυσιολογικά αυξημένη μέχρι και κατά 1οC!


-Το ζεστό περιβάλλον, η μυική άσκηση και τα βαριά ρούχα ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.


-Θερμοκρασία μασχάλης μεγαλύτερη των 37,8οC, ορθού μεγαλύτερη των 38,2οC, στόματος άνω των 37,7οC και αυτιού μεγαλύτερη των 38,2οC πρέπει να θεωρούνται σαφώς παθολογικές εάν δεν συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες αύξησης της θερμοκρασίας.




Πώς να μετράω την θερμοκρασία του παιδιού μου;


Πάντοτε με θερμόμετρο! Δεν αρκεί να φιλήσουμε ή να αγγίξουμε το μέτωπο του παιδιού. Μπορεί να μας μπερδέψει η θερμοκρασία του σώματός μας και του περιβάλλοντος, ή ακόμα και ο φόβος μας μην είναι άρρωστο το παιδί. Χρειαζόμαστε αντικειμενικά ευρήματα, που τα έχουμε μόνο με την σωστή χρήση του θερμόμετρου.


-Το παιδί πρέπει να είναι καθιστό ή ξαπλωμένο, και να έχει περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από έντονη δραστηριότητα (τρέξιμο, παιχνίδι, ανέβασμα σκάλας κλπ).


-Εάν χρησιμοποιείτε τα κλασσικά υδραργυρικά θερμόμετρα ή τα πιο μοντέρνα υγρών κρυστάλλων, φροντίστε η μασχάλη του παιδιού να είναι στεγνή, το θερμόμετρο να μπει στην πτυχή της μασχάλης και να παραμείνει για τουλάχιστον τρία λεπτά (ανάλογα τον κατασκευαστή).


-Καλό είναι να κατεβάζουμε το θερμόμετρο όσο πιο χαμηλά γίνεται κάτω από τους 35οC, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε εάν δεν το έχουμε τοποθετήσει σωστά, μια που δεν θα ανέβει καθόλου.


-Εάν το παιδί δεν συνεργάζεται και «γίνεται μάχη για να βάλουμε το θερμόμετρο» καλή εναλλακτική για τα μεγαλύτερα των 6 μηνών παιδιά, είναι τα θερμόμετρα αυτιού. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εντοπίζουν την υπέρυθρή ακτινοβολία της τυμπανικής μεμβράνης. Η ψευδής αύξηση της θερμοκρασίας στην οξεία μέση ωτίτιδα είναι ελάχιστη (~0,1οC), ενώ η ύπαρξη κυψελίδας στον έξω ακουστικό πόρο δεν επηρεάζει τις μετρήσεις.


Σε πρόσφατες μελέτες διαπιστώθηκε ότι 15% των βρεφών εμφανίζουν αύξηση της θερμοκρασίας σώματος μέχρι και 37,7οC μετά το γεύμα, ιδιαίτερα με γάλα αγελάδας.




Πώς να αντιμετωπίσω τον πυρετό;


-Αρχικά ηρεμήστε! Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο πυρετός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας και μάλιστα μέρος της άμυνας μας.


-Πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση, χορηγήστε στο παιδί όσο το δυνατό περισσότερα υγρά (νερό, γάλα, χυμό, σούπα ή ότι άλλο μας ζητήσει). Μην πιέζετε το παιδί γιατί μπορεί από αντίδραση και μόνο να σταματήσει να πίνει ή ακόμα χειρότερα να κάνει εμετό ότι έχει πιει. Αφήστε το να δείξει μόνο του ότι διψάει.


-Εάν το παιδί σας φαίνεται άρρωστο, μετρήστε την θερμοκρασία του. Κάτω από 38 Cαπλά το παρακολουθείτε. Μεταξύ 38 με 39 C, εάν το παιδί είναι σε καλή γενική κατάσταση και παίζει, επαναλάβετε τη θερμομέτρηση μετά από 20΄με 30΄. Εάν από την άλλη, δείχνει να πάσχει ή η θερμοκρασία του είναι μεγαλύτερη από 39 C, δώστε του αντιπυρετικό και ξαναμετρήστε την θερμοκρασία μετά από μισή ώρα.


-Τα πρώτα 30’ μετά τη λήψη του αντιπυρετικού το μόνο που προσπαθούμε είναι να κάνουμε το παιδί να αισθάνεται όσο πιο άνετα. Εάν μας πει ή δείχνει ότι κρυώνει το σκεπάζουμε. Όσο ο θερμοστάτης στον εγκέφαλό του είναι ρυθμισμένος σε υψηλή θερμοκρασία, να αποφεύγουμε συνθήκες ή πρακτικές που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη προσπάθεια (ρίγος, αύξηση του μεταβολισμού…) για να αυξήσει τη θερμοκρασία ο οργανισμός του, άρα καταπόνηση και σπατάλη ενέργειας και δυνάμεων.


-Εάν περάσουν 30 με 40΄από όταν δώσαμε το αντιπυρετικό και ο πυρετός δεν έχει υποχωρήσει ικανοποιητικά, τότε δοκιμάζουμε να τον κατεβάσουμε μηχανικά. Αρχικά χρησιμοποιούμε δροσερές κομπρέσες με νερό ή ξυδόνερο (όχι αλκοόλ -οινόπνευμα ή ρακί!-) στο μέτωπο και τις πτυχές -μασχαλιαίες και βουβωνικές (χαμηλά στην κοιλίτσα εκεί που αρχίζουν τα πόδια).


-Εάν και πάλι, ο πυρετός συνεχίζεται με την ίδια ένταση, κάνουμε χλιαρό μπάνιο(~29,4-32 C) στο παιδί, για 10 με 20 λεπτά κάτω από το ντους. Το νερό δεν πρέπει να είναι ούτε ζεστό οπότε να ανεβάσουμε την θερμοκρασία, ούτε όμως και κρύο οπότε να προκαλέσουμε ρίγος και να ανεβάσουμε και πάλι την θερμοκρασία.


-Εάν παρά τα παραπάνω ο πυρετός εξακολουθεί να είναι ψηλός(>40οC), γδύνουμε το παιδί και σκεπάζουμε τα πόδια του με μια βρεγμένη πετσέτα.


-Αποφύγετε να ξαναδώσετε αντιπυρετικό πριν να περάσουν τουλάχιστον 2-3 ώρες και φυσικά σε καμία περίπτωση το ίδιο φάρμακο τόσο σύντομα. Με το που αντιληφθούμε ότι αρχίζει η πτώση του πυρετού, βοηθάμε προς αυτή τη κατεύθυνση, βγάζοντας τα πολλά ρούχα και αλλάζοντας τα ιδρωμένα.




Πόσο αντιπυρετικό και κάθε πότε μπορώ να του δίνω;


- Η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη (Apotel, Depon, Dolal, Panadol, Lonarid) είναι ένα ήπιο παυσίπονο-αντιπυρετικό που θα μειώσει τον πυρετό κατά 1 με 2 C μέσα σε 2 ώρες από τη λήψη του. Η δόση του είναι περίπου το μισό των κιλών του παιδιού σε ml και μπορούμε να τη χορηγούμε μέχρι 4 με 5 φορές την μέρα (όχι συντομότερα από 4 με 6ώρες). Για παράδειγμα ένα παιδί 10 κιλών θα πιει 5ml, ενώ ένα παιδί 14 κιλών θα πιει περίπου 7ml, όχι περισσότερες από 4 με 5 φορές την ημέρα.


- Το μεφεναμικό οξύ (Ponstan) είναι αντιφλεγμονώδες-αντιπυρετικό, η δράση του αρχίζει περίπου μισή ώρα μετά την χορήγηση και κρατά για 6-8ώρες. Η δόση του υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας επί 4 τα κιλά του παιδιού, βγάζοντας ένα δεκαδικό ψηφίο και μπορούμε να τη χορηγούμε μέχρι 3 με 4 φορές την μέρα (όχι συντομότερα από 6 με 8ώρες) όχι για περισσότερο από μία εβδομάδα. Για παράδειγμα ένα παιδί 10 κιλών θα πιει περίπου (4×10=40®)4ml, ενώ ένα παιδί 14 κιλών θα πιει περίπου (4×14=56®)5,5ml όχι περισσότερες από 3 με 4 φορές την ημέρα.


Στην Αμερική και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, σαν εναλλακτικό φάρμακο στην παρακεταμόλη, δεν χρησιμοποιούν το μεφεναμικό οξύ(Ponstan), αλλά το τολφεναμικό οξύ (Gantil) ή την ιβουπροφένη (Algofren).


Οι παραπάνω δόσεις των αντιπυρετικών είναι υπολογισμένες έτσι ώστε να μην ξεπερνούν την ημερήσια επιτρεπόμενη δόση πάνω από την οποία τα φάρμακα αυτά μπορεί να γίνουν τοξικά και να βλάψουν το παιδί!




Αν ανεβάσει ξανά πυρετό;


Μία συνηθισμένη πρακτική, όταν ο πυρετός του παιδιού παρουσιάζεται συχνότερα από το 6ωρο, είναι να χορηγούμε εναλλάξ τα αντιπυρετικά. Εάν, για παράδειγμα, δώσουμε στο παιδί μας παρακεταμόλη στις 8 το πρωί, μέχρι τις 2 το μεσημέρι δεν μπορούμε να ξαναδώσουμε παρακεταμόλη. Εάν το παιδί στις 11 με 12 το μεσημέρι ξανανεβάσει πυρετό περισσότερο από39C, προκειμένου να το ανακουφίσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε την 2η εναλλακτική μας (Ponstan ή Gantil ή Algofren) και έτσι πρακτικά έχουμε ένα αντιπυρετικό κάθε 3ώρες.


Προσοχή όμως…


1. Μην δώσετε την ίδια ουσία από διαφορετική εταιρία νομίζοντας ότι είναι διαφορετικό φάρμακο. Σαν εναλλακτικές στην παρακεταμόλη (Apotel, Depon, Dolal, Panadol, Lonarid) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεφαιναμικό οξύ (Ponstan), ή τολφαιναμικό οξύ (Gantil), ή ιβουπροφαίνη (Algofren).


2.Εάν έχουν περάσει 6ώρες από την προηγούμενη φορά που δώσαμε το αντιπυρετικό, μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε το ίδιο.




Μικρά σημαντικά μυστικά:


- Στο πρώτο 24ωρο πυρετού δύσκολα εντοπίζεται η αιτία του ακόμα και με εργαστηριακό έλεγχο. Εάν η γενική κατάσταση του παιδιού είναι καλή περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν πάτε το παιδί στον ιατρό. Για βρέφος μικρότερο των τριών μηνών με πυρετό, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας!


- Η συντριπτική πλειοψηφία των πυρετών στα παιδιά, προκαλείται από ιώσεις και δεν διαρκούν συνήθως πάνω από 3ημέρες.


- Η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί πυρετό πάνω από 38,4οC.


- Ο πυρετός μέχρι 41,7C δεν είναι επικίνδυνος για τον εγκέφαλο. Ευτυχώς, ο θερμοστάτης μας κρατάει την θερμοκρασία κάτω από 41,1C, ακόμα και όταν δεν έχουμε δώσει αντιπυρετικό σε κάποια λοίμωξη.


- Ο πυρετός δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δίαιτα, εκτός από πολλά υγρά. Αλήθεια είναι ότι όταν είμαστε άρρωστοι κάνουμε ευκολότερα εμετό και καλό είναι να αποφεύγουμε τα «βαριά» φαγητά, επειδή όμως σημαντικότερο είναι το παιδί να φάει, μην του στερήσετε τίποτα εάν το ζητήσει


- Η έντονη άσκηση, ο βαρύς ρουχισμός, ο ζεστός καιρός ή το ζεστό μπάνιο και ένα γεύμα (ειδικά απογευματινή – βραδινή ώρα) μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία μέχρι και 1 με 1,5 βαθμό (38,5 με 39οC) χωρίς να είμαστε άρρωστοι!!!


- Δεν υπάρχει ιδιαίτερη συσχέτιση της σοβαρότητας της αρρώστιας με το ύψος του πυρετού, μέχρι να ξεπεράσουμε τους 40οC.








Πηγή : ygeia-evexia.gr

Παιδί: 15 τρόποι να τρώει πιο εύκολα το φαγητό του

$
0
0
"Αν κάθε φορά δίνετε μάχη για να φάει το φαγητό του οι παρακάτω συμβουλές ίσως σας βοηθήσουν."



1. Αποφύγετε τις τεράστιες μερίδες και μην του παραγεμίζετε το πιάτο γιατί θα το αγχώσετε. Είναι καλύτερο να φάει την επιθυμητή ποσότητα φαγητού σε δύο δόσεις.


2. Δώστε του την ευκαιρία να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα που του αρέσει. Η άσκηση θα του ανοίξει την όρεξη. Η κολύμβηση και μπάνιο στη θάλασσα είναι ιδανικές προτάσεις τώρα το καλοκαίρι.


3. Μην πέσετε στην παγίδα να του προσφέρετε γλυκά ή junk food με το σκεπτικό ότι θα φάει πιο εύκολα τα συγκεκριμένα φαγητά.


4. Αν δεν τρώει εύκολα φρούτα μπορείτε να τα βάλετε στο ζελέ ή να φτιάξετε μια φρουτοσαλάτα για να το δελεάσετε.


5. Φάτε μαζί του ή καθίστε στο ίδιο τραπέζι την ώρα που τρώει. Αν είναι μόνο του μπορεί να βαρεθεί και να σηκωθεί από το τραπέζι προτού ολοκληρώσει το φαγητό του.


6. Αποφύγετε υποσχέσεις του τύπου “φάε για να σου δώσω μετά γλυκό ή να σου πάρω παιχνίδι”. Αυτή η τακτική, μπορεί στην αρχή να έχει αποτέλεσμα, όμως θα σας δυσκολέψει αργότερα, αφού μπορεί να αρνείται να φάει μέχρι να του περάσει αυτό που έχει στο μυαλό του.


7. Προσπαθήστε να μην το πιέζετε να φάει όταν δεν θέλει. Η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σύμφωνα με έρευνες σε παχυσαρκία.


8. Αν ανησυχείτε ότι δεν τρώει τις ποσότητες φαγητού που πρέπει να τρώει για την ηλικία του, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.


9. Φροντίστε να είναι ελκυστικό σε εμφάνιση το πιάτο του ώστε να του κινήσει το ενδιαφέρον.


10. Δέκα έως 15 λεπτά πριν από το φαγητό, πείτε στο παιδί σας ότι πλησιάζει η ώρα να φάει. Τα παιδιά μπορεί να είναι τόσο κουρασμένα ή ενθουσιασμένα από το παιχνίδι που δεν έχουν το νου τους στο φαγητό. Αφήστε του λοιπόν το περιθώριο να ηρεμήσει και να ετοιμαστεί για το φαγητό.


11. Καθιερώστε μια ρουτίνα. Τα παιδιά θέλουν την ασφάλεια που τους παρέχει ένα σταθερό πρόγραμμα και θέλουν να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να περιμένουν. Καθιερώστε τις ίδιες θέσεις στο τραπέζι, τις ίδιες ώρες φαγητού κτλ.


12. Μην αφήνετε το παιδί σας να ασχολείται με άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Καλό είναι δηλαδή να μην διαβάζει, βλέπει τηλεόραση ή παίζει ηλεκτρονικό την ώρα που τρώει.


13. Εξηγήστε στο παιδί σας πόσο καλό είναι να τρώτε μαζί.


14. Κάντε την ώρα του γεύματος ευχάριστη, ίσως με μια ωραία συζήτηση. Έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες το παιδί σας να ανυπομονεί να τρώει με τα άλλα μέλη της οικογένειας.


15. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις συμβουλές και τις νουθεσίες κατά τη διάρκεια του φαγητού.





Πηγή: ehealthcyprus.com
Viewing all 8981 articles
Browse latest View live