Quantcast
Channel: ΟΣΙΑ ΕΥΧΗ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8981

Τζόρτζ Φειδίας Μίτσελ. Ενας επαναστάτης της ενέργειας. Ανακάλυψε μια μέθοδο με την οποία μετέτρεψε τα ορυκτά καύσιμα από σπάνια σε άφθονα. (2 άρθρα)

$
0
0
Ενας ελληνοαμερικανός, ο Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ, είναι ο πατέρας της επανάστασης που συντελείται στον ενεργειακό τομέα σήμερα. Μιας επανάστασης εφάμιλλης με εκείνη που έφερε η ανακάλυψη του πετρελαίου και η οποία θα έχει τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις. 


Ο Μίτσελ, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών στις 26 Ιουνίου στο Τέξας, ανακάλυψε μια μέθοδο εξόρυξης που μετέτρεψε τα ορυκτά καύσιμα από σπάνια σε άφθονα.

Ο Μίτσελ ήταν γιος του Σάββα Παρασκευόπουλου ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Πελοπόννησο το 1901. «Ο πατέρας μου αναφερόταν συχνά στην καταγωγή του πατέρα του από τα χωριά Νεστάνη και Μηλιές στην Αρκαδία, όπου η οικογένειά του έβοσκε πρόβατα και κατσίκες» λέει ο Κερκ Μίτσελ («Κυριάκο με φωνάζουν οι έλληνες συγγενείς μου»), το όγδοο από τα δέκα παιδιά (επτά αγόρια και τρία κορίτσια) που απέκτησε ο Τζορτζ Μίτσελ με την αμερικανίδα σύζυγό του, Σίνθια. «Ο πατέρας μου πάντα θαύμαζε το θάρρος, τη φιλοδοξία και την επινοητικότητα του παππού μου, που έφυγε από το σπίτι του στα 19, στη μέση της νύχτας επειδή φοβόταν ότι η μητέρα του δεν θα τον άφηνε να μεταναστεύσει».

Ο Σάββας Παρασκευόπουλος «πήγε περπατώντας ως την Καλαμάτα όπου εργάστηκε σε ναυπηγείο για να βγάλει τα χρήματα του εισιτηρίου για τη Νέα Υόρκη. Δεν είχε πάει σχολείο, δεν ήξερε να γράφει και να διαβάζει, όμως επιβίωσε στις ΗΠΑ, όπου εγκαταστάθηκε στο Γκάλβεστον του Τέξας και άνοιξε καθαριστήριο. Τα χρήματα που έβγαζε έφθαναν ίσα-ίσα για να μεγαλώσει την οικογένειά του» - ήδη είχε παντρευτεί την Κατίνα Ελευθερίου, μετανάστρια στις ΗΠΑ από το Αργος, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά (ο Τζορτζ Φειδίας, που γεννήθηκε το 1919, ήταν το τρίτο). «Το επίθετό του το άλλαξε από Παρασκευόπουλος σε Μίτσελ επειδή ένας από τους αρχικούς εργοδότες του δεν μπορούσε να γράψει αυτό το δυσπρόφερτο όνομα στην επιταγή της πληρωμής και ο Σάββας αποφάσισε να πάρει το δικό του επίθετο» εξηγεί ο Κερκ Μίτσελ τηλεφωνικά από το Τέξας.

«Τροφοδότησε» την Αμερική
Ο Τζορτζ Μίτσελ έχασε τη μητέρα του σε ηλικία 13 ετών «αλλά πριν πεθάνει, ξόρκισε τον άνδρα της να σπουδάσει τα τέσσερα παιδιά τους». Ετσι έγινε. Ο Τζορτζ έλαβε με «άριστα» πτυχίο μηχανικού πετρελαίου από το Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας. Με τη βοήθεια του μεγαλύτερου αδελφού του μπήκε στον πετρελαϊκό τομέα και σύντομα οι δυο τους ίδρυσαν μια εταιρεία εξόρυξης που στη συνέχεια ονομάστηκε Mitchell Energy & Development Corp και μπήκε στη λίστα του «Fortune» με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ (ο Τζορτζ Μίτσελ φιγουράρει στη λίστα του «Forbes» με τους 500 πλουσιότερους Αμερικανούς).

Ο Μίτσελ δεν εφησύχαζε, παρά τις 10.000 πετρελαιοπηγές που είχε ανοίξει η εταιρεία του παγκοσμίως. Αν και όλοι του έλεγαν ότι σπαταλάει άδικα χρόνο και χρήμα, εκείνος επέμεινε να αναζητεί επί 17 χρόνια έναν τρόπο για να εξορύξει τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονταν «παγιδευμένες» στο έδαφος σε σημεία από τα οποία ήταν αδύνατο να αντληθούν. Ωσπου το 2000, σχεδόν 80 ετών, ανακάλυψε τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking): εισήγαγε στο έδαφος υγρά σε υψηλή πίεση για να σπάσει τον βράχο και να δημιουργήσει διεξόδους για το παγιδευμένο πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο. Παράλληλα, ανέπτυξε τεχνικές για να αντλεί τα καύσιμα κάθετα και στη συνέχεια στο πλάι προκειμένου να αυξήσει την απόδοση κάθε πετρελαιοπηγής (οριζόντια εξόρυξη).

Σήμερα, περισσότερο από το 25% του φυσικού αερίου που καταναλώνουν οι ΗΠΑ προέρχεται από μη συμβατικά κοιτάσματα που έγιναν εκμεταλλεύσιμα χάρη στη μέθοδο Μίτσελ, ενώ το 2000 μόνο το 1% προερχόταν από τα κοιτάσματα αυτά. Σύμφωνα με τον «Economist», χάρη στον Μίτσελ τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν από τα 50 χρόνια στα 200!

«Δεν επεδείκνυε το ρόλεξ του»
«Πατέρα της αμερικανικής ενεργειακής ανεξαρτησίας» τον αποκαλεί ο αμερικανικός Τύπος, ο οποίος αφιέρωσε εκτενή άρθρα στον θάνατό του. «Αλλαξε τις ενεργειακές προοπτικές της Αμερικής» έγραψε η «Washington Post», ενώ οι «New York Times» αναφέρουν ότι σε αυτόν οφείλεται «η αναπάντεχη άνθηση του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ». Ακόμη και ο ίδιος ο Μίτσελ έχει δηλώσει - σε συνέντευξή του στον «Economist» πέρυσι το καλοκαίρι - έκπληκτος από το πόσο γρήγορα «έπιασε» η υδραυλική ρωγμάτωση. Με έντονη οικολογική συνείδηση, ύψωνε από τις δυνατότερες φωνές για να μπουν περιβαλλοντικοί κανόνες στην εξόρυξη καυσίμων.

Δεν είναι περίεργο ότι ο Τζορτζ Μίτσελ δεν είναι γνωστός στην Ελλάδα, αντίθετα με άλλους λιγότερο σπουδαίους Ελληνοαμερικανούς; Ρωτήσαμε τον Κερκ Μίτσελ (ο οποίος πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα του ενώ έκανε διακοπές στη Σκόπελο, πριν από δύο εβδομάδες). «Αν και αισθανόταν περισσότερο Ελληνας παρά Αμερικανός ελληνικής καταγωγής, ο πατέρας μου δεν ήταν ο τύπος που θα πήγαινε στο χωριό του για να επιδείξει τη Μερσεντές και το ρόλεξ του. Επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1965».





Πηγή: http://www.defencenet.gr/







Έφυγε ο Έλληνας βασιλιάς των ΗΠΑ

Eνας Ελληνας με τεράστιο φιλανθρωπικό αλλά και επιστημονικό έργο, που άφησε για δεκαετίες τη σφραγίδα του στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει πλέον... Η ομογένεια θρηνεί τον θάνατο του Τζορτζ Φειδία Μίτσελ, ενός εκ των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, με περιουσία άνω των δύο δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό «Fortune». Πέθανε ήσυχα από φυσικά αίτια, στις 26 Ιουλίου, σε ηλικία 94 χρόνων, ανάμεσα στα δέκα παιδιά του και ένα πλήθος από εγγόνια του. Ο ομογενής δισεκατομμυριούχος, που κατείχε τη δεύτερη θέση στη λίστα των πενήντα πλουσιότερων Ελληνοαμερικανών, είχε γεννηθεί στην πόλη Γκάλβεστον του Τέξας όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Για τον προϊστάμενο του πατέρα του που δούλευε σκληρά στο εργοτάξιο κατασκευής σιδηροδρομικών γραμμών το όνομα «Σάββας Παρασκευόπουλος» ήταν πολύ δύσκολο. Ετσι, «βάφτισε» τον καινούργιο εργάτη Μάικ Μίτσελ!
«Φειδίας»

Ο μετανάστης όμως ήθελε η οικογένειά του να κρατήσει μέσα της την Ελλάδα, γι’ αυτό στον μικρό Γιώργο, που γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1919, έδωσε το ενδιάμεσο όνομα «Φειδίας», στη μνήμη του ονομαστού γλύπτη που δημιούργησε δύο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κι εκείνος «έχτισε» μια αξιοζήλευτη καριέρα από την οποία κέρδισε τον θαυμασμό όχι μόνο για τα τεράστια κέρδη του, αλλά κυρίως για την εφευρετικότητά του!


Αποφασιστικός

Ο Τζορτζ λάτρευε τη γεωλογία και όταν αποφοίτησε -πρώτος στην τάξη του- από το Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας ασχολήθηκε με το πετρέλαιο. Η εταιρεία Mitchell Energy and Development Corp, την οποία ίδρυσε μετά από αρκετά χρόνια σκληρής δουλειάς ως μηχανικού πετρελαίου, αναδείχθηκε σε μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου στην Αμερική. Σε αυτό έπαιξαν τεράστιο ρόλο η αντισυμβατικότητα και η αποφασιστικότητα του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία που πάντα πετύχαινε τους στόχους του, ακόμη και κόντρα στα δεδομένα.


Η εφεύρεση

Κάπως έτσι, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Μίτσελ άρχισε να χρησιμοποιεί την υδραυλική διάτρηση. Μια τεχνική που σε συνδυασμό με την αντίστοιχη υδραυλική ρωγμάτωση του βράχου καθιστά ιδιαίτερα οικονομική την εξαγωγή φυσικού αερίου από τα σχιστολιθικά πετρώματα. Η επαναστατική προσέγγιση υιοθετήθηκε άμεσα από τη βιομηχανία φυσικού αερίου και έφερε επανάσταση στις ΗΠΑ, που υπολόγισαν ότι με τη μέθοδο του Μίτσελ τα αποθέματά τους θα κρατήσουν 118 χρόνια, καθιστώντας τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις ξένες πηγές ενέργειας!


Τα κέρδη

Ο ομογενής που μεταμόρφωσε τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου είδε τα κέρδη του να εκτοξεύονται και την περιουσία του να εξαπλώνεται. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα έγινε ιδιοκτήτης 10.000 πετρελαιοπηγών και πηγών φυσικού αερίου! Τότε αρχίζει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα... Το 2002 πωλεί την εταιρεία -της οποίας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος- στην Devon Energy Corp αντί 3.500.000.000 δολαρίων και στρέφει το ενδιαφέρον του στο real estate! Στις ιδιοκτησίες της οικογένειας, που ανήκουν στην εταιρεία Mitchell Historic Properties με διευθύνοντα σύμβουλο τον γιο του, Γκραντ, απασχολούνται όλα τα μέλη της. Η κόρη του, Σέρινταν, έχει αναλάβει τη δημιουργία happening και αξιοθέατων που διατηρούν δυναμική και ζωντανή την ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης. Η εγγονή του, Λόρι, ασχολείται με την εσωτερική διακόσμηση όλων των ξενοδοχείων. Και είναι σίγουρο πως μετά τον θάνατο του Τζορτζ Μίτσελ η τεράστια περιουσία που άφησε θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.


Φιλανθρωπία

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κάνει πολλές δωρεές για την αναβάθμιση του Γκάλβεστον. Αντίθετα από τον περιώνυμο γλύπτη της αρχαιότητας, που δεν μπόρεσε να σώσει τα αριστουργήματά του (τα χρυσελεφάντινα αγάλματα της Αθηνάς στον Παρθενώνα και του Δία στην Ολυμπία), ξοδεύει τεράστια κεφάλαια για την εκτίμηση, την προστασία και τη διατήρηση αρχιτεκτονικά και ιστορικά σημαντικών κτιρίων της πόλης που είχε πληγεί επανειλημμένα από καταστροφικές θύελλες και τυφώνες. Παράλληλα, ο ομογενής δωρίζει κληροδότημα ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών για την αειφόρο ανάπτυξη της επιστήμης και το ενισχύει με άλλα 25 εκατομμύρια δολάρια, ιδρύει το Κέντρο Αναλυτικής Ερευνας στο Χιούστον, δωρίζει άλλα 35 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του τμήματος Φυσικής και χαρίζει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ίδρυμα «Cynthia and George Mitchell Foundation» για την προώθηση προγραμμάτων για τη σοφή χρήση των πηγών της γης.


Woodlands, η δική του πόλη!

Μια ολόκληρη πόλη κοντά στο Μοντγκόμερι του Τέξας είναι δημιουργία του Μίτσελ. Το όνομά της είναι «Woodlands», από το επώνυμο της συζύγου του, Cynthia Woods! Η λαμπρή πόλη διαθέτει μηχανισμούς αποφυγής πλημμυρών, αλλά παρέχει και ιδιαίτερα ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης με ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση του περιβάλλοντος και των δέντρων. Ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκε, εξυπηρετεί απόλυτα τον στόχο του Μίτσελ, που ήταν να δελεάσει όσους αναζητούσαν καλύτερη ποιότητα ζωής να μετοικήσουν στα μακρινά προάστια. Παρά τις «τσουχτερές» τιμές των σπιτιών και καταστημάτων, όταν πουλήθηκε στην εταιρεία του Χάουαρντ Χιουζ, το 2011, η Woodlands είχε φτάσει τους 97.000 κατοίκους!


Το ιδιόκτητο (Φαλακρό) νησί

Με την τεράστια περιουσία του, ο Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ χτίζει δεκάδες ξενοδοχεία και αγοράζει γη που μπορεί να πουληθεί σε πολλαπλάσιες τιμές. Μεταξύ όσων ανήκουν στην ιδιοκτησία του είναι και το Φαλακρό νησί (Bald Head Island) στη Βόρεια Καρολίνα. Με τα είκοσι χιλιόμετρα παραλίας στην αγκαλιά του Ατλαντικού να αποτελούν κράχτη, ο ομογενής το έχει μετατρέψει σε πανάκριβο θέρετρο για διακοπές, με ανακαινισμένα αγροτόσπιτα με γήπεδα γκολφ και αθλοπαιδιές, χωρίς την παρουσία αυτοκινήτων! Την ίδια περίοδο χτίζει με δικά του έξοδα και τα περίφημα γήπεδα τένις του Πανεπιστημίου Α&Μ όπου φοίτησε και που φέρουν το όνομά του.






Πηγή: http://www.madata.gr/

Viewing all articles
Browse latest Browse all 8981

Trending Articles