ρεπορτάζ: Γιώργης Μυλωνάς

Ορμώμενος από τον εορτασμό της Μεταμορφώσεως, ο Μακαριώτατος επιχείρησε να μεταγράψει το νόημα της ημέρας στη σημερινή εποχή: "Σε καιρούς μεγάλης δοκιμασίας για τον τόπο έχουμε πάρει ένα δρόμο ολισθηρό, που παραμορφώνει το ανθρώπινο πρόσωπο. Η ζωή στην Εκκλησία βοηθά τον άνθρωπο ν' αλλάξει εσωτερικά, να βιώσει την έννοια της κοινότητας, να ζήσει πνευματικά...τούτη η πνευματική μεταμόρφωση είναι που θα φέρει την αλλαγή στον κόσμο".
Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγγελος Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, οι ιερείς της ενορίας και άλλοι κληρικοί.
Πηγή: http://www.ecclesia.gr/
Ιερώνυμος: Στη σημερινή "παραμόρφωση" η Μεταμόρφωση είναι φάρος για να στρίψουμε πορεία

Ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος στους πιστούς, σημείωσε το γεγονός ότι αφιερώνονται πολλά μοναστήρια στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και μέσα σ΄αυτά μεταμορφώνονται οι ψυχές των μοναχών.
Έτσι και στην καθημερινή πάλη, ο πιστός όπως ο μοναχός πρέπει να "φορέσει" το ένδυμα του Ιησού Χριστού. Απέναντι στη σημερινή τραγωδία της "παραμόρφωσης", με τα προβλήματα που βιώνουμε σε κάθε πτυχή του κοινωνικού βίου, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την ανάγκη πνευματικής αναγέννησης που σαρκώνεται μέσα από την Εκκλησία. "Σ' αυτήν ο πιστός γαληνεύει, μαθαίνει την αξία της συγχώρεσης, βρίσκει δύναμη και αναγεννιέται. Το γεγονός λοιπόν της Μεταμόρφωσης είναι ο φάρος για να στρίψουμε πορεία στη ζωή μας, ν' αλλάξουμε εσωτερικά και να βοηθήσουμε και τους άλλους ν' αναγεννηθούν".
Η ιστορική μονή Παντοκράτορος βρίσκεται στο Πεντελικό όρος και είναι μια ακμάζουσα γυναικεία κοινοβιακή μονή, με καθηγουμένη την γερόντισσα Στυλιανή.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 10ο αι. και από τις ευρισκόμενες στο Καθολικό της Μονής οκτώ Αγίες Τράπεζες διαπιστώνεται ότι αυτή ανήκε στις λεγόμενες "ακοιμήτους" ή "των ακοιμήτων" Μονές, όπου η Ιερά Ακολουθία είναι εικοσιτετράωρη. Το έτος 1680 σφαγιάσθηκαν όλοι οι πατέρες της μονής και έκτοτε κατέστη έρημος. Από το 1971 λειτουργεί ως Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή.
Σ' αυτήν την πνευματική κυψέλη σήμερα λειτουργούν: εργαστήρια κεντητικής και υφαντικής ιερατικών και λειτουργικών αμφίων, βυζαντινής αγιογραφίας, κηροπλαστικής και παρασκευής θυμιάματος. Λειτουργεί επίσης, σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Πηγή: http://www.briefingnews.gr/