Γράφουν οι Ειρήνη Χρυσολωρά, Δήμητρα Σκούφου
Φρέσκο γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και βιβλία τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - τρόικας.
Οι αμφιλεγόμενες συστάσεις του ΟΟΣΑ και κυρίως αυτές που αφορούν τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την τιμή των βιβλίων εξακολουθούν να αποτελούν το κυριότερο εμπόδιο στη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας, παρά τις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις και ενώ απομένουν πλέον μόνο έξι ημέρες έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Η τρόικα «τα θέλει όλα» σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ενώ η κυβέρνηση εισηγείται συμβιβαστικές λύσεις.
Αντίθετα, συμφωνία έχει επέλθει στα δημοσιονομικά θέματα, καθώς η τρόικα - σύμφωνα με την ίδια πηγή - έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014 και άρα δεν απαιτούνται μέτρα για τη χρονιά αυτή.
Η λύση του γόρδιου δεσμού με τα διαρθρωτικά μέτρα του ΟΟΣΑ παραπέμπεται πλέον σε πολιτικό επίπεδο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση έχει εξαντληθεί, δήλωσε στις δύο τα ξημερώματα χθες πηγή του οικονομικού επιτελείου ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη με την τρόικα.
Οπως είναι γνωστό, το ΠαΣοΚ έχει πει όχι στην απελευθέρωση αγορών του γάλακτος και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ δεν είναι βίβλος που θα πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό της. Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει ανησυχία ότι τέτοια μέτρα δύσκολα θα περάσουν από τη Βουλή.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι βέβαιο ότι την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει οριστική συμφωνία για τη δόση. Είναι πιθανό, αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, να έχουμε μια «πολιτική συμφωνία», ένα κατ'αρχήν θετικό σήμα με τη μορφή δήλωσης του προέδρου του Eurogroup που θα παραπέμπει σε μεταγενέστερη απόφαση, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσουν όσες εκκρεμότητες απομένουν. Η μεταγενέστερη αυτή απόφαση, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση ποσού της τάξης των 13 δισ. ευρώ (μαζί με τη δόση του ΔΝΤ) θα μπορούσε να ληφθεί είτε με τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είτε στο Eurogroup της 1ης Απριλίου.
Ο απολύτως δεσμευτικός ορίζοντας για την κυβέρνηση είναι ο Μάιος, οπότε και πρέπει να πληρώσει ομόλογα που λήγουν περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Μέχρι τότε πρέπει να έχει εκταμιευθεί η δόση. Η τρόικα πατάει πάνω σε αυτό για να πιέσει για τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες έχει αναδείξει σε μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης.
ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΑΓΚΑΘΙ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Ωστόσο, ακόμη ένα αγκάθι της διαπραγμάτευσης είναι η διανομή του, το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Η τρόικα έχει επιφυλάξεις ως προς το πότε, πόσο και σε ποιους θα μοιραστεί, σύμφωνα με τις πηγές. Συγκεκριμένα, διαφωνεί με τη διανομή μέρους του στους ενστόλους υποστηρίζοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να δοθεί σε φτωχούς. Επίσης, επειδή δεν είναι βέβαιο ότι οι ίδιες καλές επιδόσεις θα επαναληφθούν και φέτος, θέλει να διατηρηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας».
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Ανάμεσα στα θέματα που έχουν κλείσει ή σχεδόν κλείσει είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, η οποία θα συνοδεύεται από κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ.
Η μείωση θα γίνει μια κι έξω από τον Ιούλιο και θα αφορά σε ποσοστό 2,9% τους εργοδότες και 1% τους εργαζομένους.
Συμφωνία υπάρχει και στο θεσμικό πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων.