Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αντ. Σαμαρά. Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας."Έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα", τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών,Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την ώρα που άρχισαν να καταφθάνουν από σήμερα, Σάββατο, τα κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσουν τη Δευτέρα την επί ελληνικού εδάφους αξιολόγηση του προγράμματος.
Θα υπάρξει συμφωνία προαναγγέλλει ο Στουρνάρας
Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν το θέμα της οικονομίας και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με τον Γιάννη Στουρνάρα να εμφανίζεται αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, δεν απομένει πολύς χρόνος.
Ο κ. Στουρνάρας απάντησε και στις επικρίσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές.
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Β. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών έγινε ενόψει της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και να δρομολογηθεί η εκταμίευση των δόσεων στήριξης που απομένουν για τη χώρα μας, βάσει του ισχύοντος προγράμματος.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και διεθνή θέματα. Ο κ. Β. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και για τις επαφές που είχε κατά την περιοδεία του σε πρωτεύουσες κρατών των δυτικών Βαλκανίων.
Βενιζέλος: Συμφωνία με την τρόικα πριν το επόμενο Eurogroup
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το τρέχον εξάμηνο είναι εξαιρετικά πυκνό, καθώς είναι το εξάμηνο που πρέπει να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων και να βγούμε οριστικά στο ξέφωτο της εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο «εις πείσμα αυτών που επενδύουν πολιτικά στην ύπαρξη της κρίσης και του μνημονίου».
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν από το επόμενο Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι «η ισχυρή δόση αισιοδοξίας» του οφείλεται στα «πάρα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών». Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μοναδική, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και «άρα, τώρα έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, που εκσυγχρονίζουν το κράτος, που ανοίγουν την αγορά και άρα είναι μέτρα που τα θέλει ο πολίτης. Επίσης, είπε, «έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την έναρξη της αντίστροφης διαδικασίας: ως τώρα όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν, τώρα το κράτος μπορεί να ανταποδώσει στις ευαίσθητες ομάδες».
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο βοηθούν δηλώσεις όπως του επιτρόπου Όλι Ρεν «που χρεώνει τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στους Έλληνες», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει για κανέναν διεθνή ή ευρωπαϊκό παράγοντα, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι γεγονός πως υπάρχει επί χρόνια μια άδικη διεθνής συζήτηση βασισμένη σε στερεότυπα για τη χώρα και πως «η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης αδικεί την Ελλάδα». Τώρα, σημείωσε, πρέπει να μιλήσουμε επί τη βάση αριθμών και στοιχείων και υπογράμμισε ότι τα στερεότυπα αυτήν τη στιγμή διαψεύδονται. «Τώρα καλούμε τους εταίρους μας να μελετήσουν τους αριθμούς, αλλά με ολοκληρωμένο θεσμικό τρόπο και όχι δήθεν τεχνοκρατικό, να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει κατάσταση» και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει με άλλη αφήγηση στις ευρωεκλογές εάν δεν πετύχει η υπόθεση που λέγεται Ελλάδα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αλλαγές που θα υπάρξουν στις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Βουλή θα ψηφίσει τις σχετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα είναι οι απλούστερες δυνατές, προσθέτοντας ότι το ζήτημα του σταυρού είναι πολύ σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει πρόσωπα, καθώς έως τώρα γινόταν εκλογή ευρωβουλευτών «προεπιλεγμένων» από τους αρχηγούς των κομμάτων.
Σχετικά με το αν θα υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε βουλευτές και υποψήφιους ευρωβουλευτές, τόνισε πως «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχει κανενός είδους πρόσθετο ασυμβίβαστο. Αρκούν τα ασυμβίβαστα που θα είναι συνταγματικά».
Για το εάν θα υπάρξει μια Περιφέρεια, απάντησε ότι «εάν κατατμήσουμε τη χώρα σε περιφέρειες, ακόμα και αν διατηρηθεί σε επίπεδο επικράτειας η απλή αναλογική, θα έχουμε τυχαία εκλογή ευρωβουλευτών ανάλογα με το πού θα τύχει να πάρει ένα κόμμα την έδρα του». «Εδώ πρέπει να έχουμε ένα καθαρό διαφανές αξιοκρατικό σχήμα, οι πολίτες να διαλέξουν αυτούς που πρέπει να τους εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή.
Στην Αθήνα τα πρώτα κλιμάκια της τρόικα
Σημειώνεται πως από τις 21 Νοεμβρίου 2013 οι διαπραγματεύσεις με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ διεξάγονται εξ αποστάσεως, και μόλις δύο φορές στο ενδιάμεσο διάστημα χρειάστηκε χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας να έλθουν στην Αθήνα, την πρώτη φορά για θέματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δεύτερη φορά για να λάβουν δεδομένα για το πρωτογενές πλεόνασμα 2013.
Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι οι συζητήσεις με τους Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, ωστόσο στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων θεωρούν πιο πιθανόν να μεσολαβήσουν δύο κρίσιμες φάσεις πριν η Ελλάδα λάβει την διπλή δόση των 8,8 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, με την οποία θα εξυπηρετήσει τα ελληνικά ομόλογα αξίας 9,2 δισ. ευρώ που ωριμάζουν τον Μάιο.
Η πρώτη φάση θα αφορά στο διάστημα μέχρι τις 10 Μαρτίου, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει με την τρόικα στην αξιολόγηση του προγράμματος και θα συμφωνήσουν στο τι πρέπει να γίνει, προκείμενου να έλθουν σε συμφωνία και να επικαιροποιήσουν το κείμενο του Μνημονίου.
Η συμφωνία αυτή θα παρουσιασθεί στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου και εκεί το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να θέσει στην Ελλάδα τα προαπαιτούμενα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να λάβει εντός του Απριλίου τη κρίσιμη διπλή δόση.
Η δεύτερη φάση συνδέεται με το Eurogroup που θα διεξαχθεί στην Αθηνά την 1η Απριλίου, η οποία είναι η ημερομηνία ορόσημο για την τελική απόφαση εκταμίευσης της δόσης.
Εκεί -και πάντα υπό την προϋπόθεση πως στο 20ημερο 10 Μαρτίου – 1η Απριλίου η Ελλάδα θα εναρμονισθεί με τις υποδείξεις της τρόικας- τα μέλη του Eurogroup θα δώσουν το «πράσινο φως» για να εκταμιευθούν τα 3,1 δισ. ευρώ που σχετίζονται με την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου 2013 και τα 5,7 δισ. ευρώ που αφορούν στην αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου του 2014.
Στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα με την τρόικα το βάρος δεν θα πέσει στο δημοσιονομικό κενό και στα μέτρα που θα απαιτηθούν προκειμένου η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, αλλά στην «εργαλειοθήκη» που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στους φόρους υπέρ τρίτων, στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στο κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και στις αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα.
ΠΗΓΗ: http://7imeres.gr/