Σε ριζικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και τα σχολικά εγχειρίδια προχωράει από την επόμενη διδακτική χρονιά το υπουργείο Παιδείας. Στο διάστημα που μεσολαβεί θα αξιολογηθούν όλα τα σχολικά βιβλία των τάξεων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και θα ξεκινήσει η συγγραφή νέων. Μάλιστα, τα εγχειρίδια για τους μαθητές, τουλάχιστον του γυμνασίου και του λυκείου, θα είναι... δανεικά, αφού θα πρέπει να τα επιστρέφουν στο τέλος κάθε χρονιάς, προκειμένου να επαναδιατεθούν.
Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν «συμμορφώνεται» με τα νέα δεδομένα, θα επιβαρύνεται τελικά με το κόστος των εγχειριδίων. Σκοπός είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, αφού θα τροποποιηθεί και η τεχνική εκτύπωσης των διδακτικών βιβλίων (ειδικό χαρτί), προκειμένου να μην μπορούν οι μαθητές να σημειώνουν σε αυτά!
Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στους 20 στόχους που έχει θέσει το υπουργείο για φέτος, οι οποίες αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο σχολικό έτος. Μεταξύ αυτών και η «επέκταση της προσχολικής αγωγής για το σύνολο των παιδιών άνω των τριών ετών», αν και αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού δημόσιων παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, κάτι που δεν συμβαίνει.
Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου βρίσκεται, ακόμα, η θεσμοθέτηση «Εθνικού Πλαισίου Προσόντων», εναρμονισμένου με το ευρωπαϊκό, που σημαίνει ότι πρέπει να αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις ειδικότητες της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης, οι στόχοι του υπουργείου εστιάζουν στην έρευνα και την ανεύρεση πόρων για τη χρηματοδότησή της. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται «η σύνδεση των ΑΕΙ με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα», καθώς και «η ενθάρρυνση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας για να αντιμετωπίσει σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις». Καλούνται, ουσιαστικά, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να συνεισφέρουν τον οβολό τους (χορηγίες, δωρεές κ.λπ.) για την ανάπτυξη της εγχώριας ερευνητικής δραστηριότητας.
Εύη Πανταζοπούλου