Quantcast
Channel: ΟΣΙΑ ΕΥΧΗ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8981

Τί δήλωνε ο Γ. Παπανδρέου το 2003 για την αμαρτωλή ΜΚΟ – Πώς πάτησε τη “νάρκη” μιας “θολής” υπόθεσης

$
0
0
"Απ'ό,τι ξέρω αυτή η οργάνωση έχει μία σημαντική δραστηριότητα", απαντούσε το 2003 στη Λιάνα Κανέλλη ο τότε ΥΠΕΞ,ενώ ο ίδιος αργότερα ως πρωθυπουργός έδωσε εντολή για διερεύνησης της υπόθεσης.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το Δεκέμβριο του 2003 αποκαλύπτουν τις απαντήσεις που έδινε ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου για την ΜΚΟ και τις καταγγελίες που προκάλεσαν τότε τη σχετική επερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λ. Κανέλη.


Με την ιδιότητα, τότε, του Υπουργού Εξωτερικών, ο Γ. Παπανδρέου, απαντούσε ότι “πρόκειται για ελληνική οργάνωση με σημαντική δραστηριότητα”, ενώ είχε εξάρει το έργο της “αμαρτωλής”, όπως αποδείχθηκε μετά, ΜΚΟ με τα έργα αποναρκοθέτησης.

Μετά τις διαστάσεις που πήρε η αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου, ο Γ. Παπανδρέου μπήκε στο στόχαστρο με αποτέλεσμα το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι οι έρευνες από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος ξεκίνησαν μετά από εντολή του Γ. Παπανδρέου, ενώ παράλληλα, αποκρούει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του πρώην στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 17 Δεκεμβρίου 2003, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη είχε ρωτήσει: «Θα ήθελα τη γνώμη του υπ. Εξωτερικών και το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η οργάνωση για τις νάρκες, είναι η περιβόητη Ιnternational Mine Initiative (IΜΙ), η οποία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Βοσνία και μετέχουν Ελληνες που αποναρκοθετούν, ως μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Θέλω να ξέρω αν η ΙΜΙ χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και με τι ποσό».

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε απαντήσει: «Σε ό,τι αφορά την ΜΚΟ, είναι ελληνική και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ με απόλυτη διαφάνεια στο έργο του. Έχει κάνει τρία έργα: α) Βοσνία – Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ. Έχει βραβευθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Έχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ’ ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα».


Με εντολή Γιώργου η έρευνα

«Η Οικονομική Αστυνομία, η οποία και ανέλαβε αρχικά την έρευνα για την υπόθεση, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς χθες το πρωί το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και όπου υποστηρίζεται επίσης ότι «η Δικαιοσύνη από την πλευρά της ορθώς διερευνά κάθε υπόθεση – πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Ολα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν διά της πλαγίας οδού τον Γ. Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα».

Αργά το βράδυ επανήλθε με νέα δήλωση μέσω του στενού του συνεργάτη Γ. Ελενόπουλου ο πρώην πρωθυπουργός, βάζοντας «τίτλο» στο σχόλιο «η υπόθεση οδηγήθηκε σε διερεύνηση από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου». «Κάποιοι σχολιαστές, παρά το ότι γνωρίζουν από το ρεπορτάζ στοιχεία τής υπό συζήτηση υπόθεσης για μια ΜΚΟ και μάλιστα τα γνωρίζουν από το ρεπορτάζ που οι ίδιοι κάνουν, συνεχίζουν να παριστάνουν ότι τα αγνοούν και μαζί, βεβαίως, συνεχίζουν να εκτίθενται.

Και επειδή είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν για τους δικούς τους λόγους, ακριβώς γι’ αυτό αποκρύπτουν συνειδητά την αλήθεια», υποστηρίζει ο συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.


Το colpo grosso

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ διαχειρίστηκαν έναν όγκο δεδομένων που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες, στις οποίες αποκαλύπτεται ο τρόπος που γινόταν η απάτη. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, ΜΚΟ που δικαιούνται 100% χρηματοδότησης είναι όσες μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές, κατηγορία στην οποία η ΙΜΙ δεν ενέπιπτε. Αρα η συμφωνία της με το ΥΠΕΞ προέβλεπε χρηματοδότηση κατ’ ανώτατο όριο 75% και κάλυψη του υπολοίπου 25% με ίδια κεφάλαια (χορηγίες ή δωρεές).

Το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», σύμφωνα με τη δικογραφία, δεν κάλυψε ποτέ το 25% της ίδιας συμμετοχής. Οι επιτελείς της ΜΚΟ είχαν επινοήσει ένα τέχνασμα εικονικών δωρεών.

Εμφάνιζαν τους ναρκαλιευτές να επιστρέφουν εικονικά, υπό τη μορφή δωρεάς, το 20 έως 30% των αποδοχών τους, οι οποίες στη συνέχεια βαφτίζονταν συμμετοχή της ΜΚΟ στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.

«Μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς τη ΜΚΟ διοχετευόταν στην κάλυψη δαπανών που δεν σχετίζονταν με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων, αλλά σε δαπάνες όπως η ενοικίαση γραφείων της ΜΚΟ στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του προέδρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.










Viewing all articles
Browse latest Browse all 8981

Trending Articles