Γράφει η Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρδιακών Παθήσεων στο Μόντρεαλ ανέπτυξαν μια μέθοδο που εντοπίζει τις βλάβες στις αρτηρίες με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας, η οποία δείχνει το πρόβλημα σε μεγέθυνση και έτσι οι ειδικοί έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις επεμβάσεις με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.
Η νέα μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί σε 500 ασθενείς με ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας και άλλα καρδιολογικά προβλήματα. Οπως αναφέρεται στην επιστημονική ανακοίνωση, η επέμβαση γίνεται με μικρή τομή στη δεξιά πλευρά του στήθους, ενώ χρησιμοποιούνται ειδικά χειρουργικά εργαλεία που είναι πιο λεπτά από τα υπόλοιπα. Η διάρκειά της είναι πολύ μικρότερη από ό,τι η διάρκεια των επεμβάσεων που γίνονται σήμερα, ενώ πολύ πιο σύντομη είναι και η ανάρρωση, άρα ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο ταχύτερα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον δρα Michel Pellerin, η νέα μέθοδος είναι πολύτιμη και για τους εκπαιδευόμενους χειρουργούς, ακριβώς επειδή προσφέρει εικόνες με πολύ μεγάλη μεγέθυνση, γεγονός που τους επιτρέπει να βλέπουν με απόλυτη ακρίβεια πού βρίσκεται το πρόβλημα και να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις με πολύ μικρότερο ρίσκο.
Επίσης, αυτή η επέμβαση είναι καλύτερη και για τους ηλικιωμένους που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα και ίσως ο οργανισμός τους δεν καταφέρει να αντέξει κατά τη διάρκεια μιας «παραδοσιακής» επέμβασης. Σύμφωνα με τον δρα Denis Bouchard, η νέα μέθοδος πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο σε 89χρονη ασθενή, η οποία έπειτα από έναν μήνα ήταν -όπως είπε- σαν να μην είχε μπει στο χειρουργείο.
Οι Bouchard και Pellerin ανέπτυξαν τη μέθοδο μικροχειρουργικής στο Μόντρεαλ, αφού είχαν παρακολουθήσει την τεχνική επιδιόρθωσης των καρδιακών βαλβίδων στο Βέλγιο, ενώ πλέον πιστεύουν ότι θα μπορούν να την πραγματοποιούν κάθε χρόνο σε 150 με 250 ασθενείς.